FOTO: Jezero na planini Radovan - ljepota od koje zastaje dah FOTO: Mersad Crnčević i Nisab Bukarić

FOTO: Jezero na planini Radovan - ljepota od koje zastaje dah

By / Prirodne ljepote Gornjeg Vakufa / petak, 26 Novembar 2010 10:00

Ekipa web portala gornjivakuf-x.com je bila u posjeti planini Radovan, na kojoj se nekada vadila željezna ruda, a danas se nalazi prelijepo jezero. Naš vodič na ovom putovanju je bio Nisab Bukarić, koji nas je upoznao o detaljima vezanim za ovo jezero i planinu.

Do jezera se dolazi sa regionalnog puta Gornji Vakuf – Novi Travnik sa kojeg se skreće lijevo te se do jezera stiže nakon 4 kilometra solidnog makadamskog puta.

Jezero je vještačkog porijekla i datira od 80-ih godina prošlog stoljeća. Dimenzije jezera su 250×200 metara i smješteno je na tromeđi općina Bugojno, Novi Travnik i Gornji Vakuf. U okolini nema naseljenih mjesta pa je jezero prilično čisto.

Jezero ima dotok svježe vode iz jednog čistog potoka što omogućava nesmetan razvoj biljnog i životinjskog svijeta. Od riba u jezeru ima: jezerska zaltovčica, jezerska pastrmka, šaran, kalifornijska pastrmka i druge vrste riba od kojih neke dostižu kapitalne veličine. U samom jezeru egzistira i endemska vrsta tritona, a jezero je puno i rakova, što samo potvrđuje tvrdnje o čistoći vode.

Pošto u blizini nema nikakvih objekata eventualnim posjetiocima, planinarima i ribolovcima se preporučuje da sve neophodne namirnice ponesu sa sobom.

Za kraj ove divne posjete Radovanu, Nisab je pozvao sve naše čitaoce da dođu i posjete ovu planinu, a prije svega jezero koje se tu nalazi i uvjere se o kakvoj se ljepoti radi, jer „ko posjeti ovo mjesto, sigurno se neće pokajati“.

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.