FOTO/VIDEO: Izvor rijeke Vrbas

Foto & Video: Udruženje za informisanje X MEDIA Foto & Video: Udruženje za informisanje X MEDIA

Iako smo mi u Gornjem Vakufu, posebno u ljetnim danima, navikli da Vrbas umije biti siromašan vodom, da podsjeća na potok, izvor Vrbasa ostavlja svakog gosta pomalo razočaranim, posebice jer se sjeti izvora Bosne, Save i drugih rijeka. Naime, Vrbas izvire na visini od 1800 mnv, na Zec planini, koja je dio Vranice. Voda izbija iz stijene i sa te visine kreće svoj daleki put prema Crnom moru.

Mjesto oko izvora Vrbasa pruža nešto sasvim drugo neobičnije: divne vidike na bliže i dalje pejzaže, na padine sa mnoštvom goveda i ovaca, a sve to obavijeno beskrajnom tišinom koju samo povremenu, remeti rika goveda ili blejanje izgubljenih janjaca. Oči prelaze vođene divnim vidicima s kraja na kraj. U daljini uočavamo Bitovnju i Prenj s dominirajućim vrhovima Otišem i Zubcem. Tu su i Čvrsnica, Cincar, Vran, Raduša. Dobar poznavalac visokoplaninskih predjela mogao bi ovdje naći izobilje oduška. Područje je jako bogato borovnicom i brusnicom, te smo susreli mnoge berače, a zašto ne priznati da se i naša ekipa dobro okrijepila svježe ubranom borovnicom.

Vrbas svoje korito puni velikim brojem potoka, koji se ulijevaju u njega, počevši neposredno od samog izvora. Jedan od tih potoka je i Sikirski potok, koji na brdu Sikira formira predivan slap, Sikirski slap.


Komentari objavljeni na web stranici GornjiVakuf-x.com ne održavaju stajalište Uredništva web portala. Svaki uvredljivi komentar ce biti trajno izbrisan. Da bi ste mogli komentarisati morate biti prijavljeni sa facebook nalogom.
na vrh