Ulaz u naselje Boljkovac Ulaz u naselje Boljkovac

FOTO/VIDEO: Boljkovac

By / Naseljena mjesta u Gornjem Vakufu / četvrtak, 04 Juli 2013 15:27

Nakon jednogodišnje pauze web portal GornjiVakuf-x.com nastavlja sa foto i video ovjekovječivanjima naseljenih mjesta na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje. U ovogodišnjem serijalu reportaža prikazat ćemo vam deset naseljenih mjesta. Serijal otvaramo naseljem Boljkovac, udaljenim sedam kilometara od Gornjeg Vakufa uzvodno uz rijeku Vrbas.

Prema trenutno dostupnim podacima u selu Boljkovac živi 391 stanovnik, nastanjeni u gotovo stotinu stambenih objekata. Putna infrastruktura je dobro urađena, te je selo asfaltnim putem povezano sa Gornjim Vakuf, a gotovo svi seoski putevi u dužini preko kilometra su asfaltirani. Urađena je rekonstrukcija elektro-mreže te postavljena ulična rasvjeta. Rekonstruisan je vodovod, telefonska infrastruktura, a urađen je i kanalizacioni sistem ukupne dužine 1.500 metara, te organizovan odvoz smeća.

Boljkovac je jedno od rijetkih naselja u Gornjem Vakufu sa velikim brojem zaposlenih, a stanovništvo se bavi poljoprivredom i nešto manje stočarstvom. Posljednjih godina primjetna je ekspanzija uzgoja malina. Stanovništvo se tokom proljeća i ljeta bavi branjem ljekobilja, borovnice, brusnice i drugih dostupnih kultura.

Tokom rata je u potpunosti uništena džamija u Boljkovcu, ali su vrijedni mještani nakon ratne golgote sagradili još ljepšu i ponositiju džamiju, čiji minaret ima tri šerefe. Uredili su i gusulhanu, te hodžinsku kuću.

Prošle godine je u selu otvorena spomen česma šehidima iz proteklog rata, jedna od najljepših u Gornjem Vakufu, koja plijeni pažnju prolaznika.

Za kraj navest ćemo sve familije koje sada trenutno žive i borave u Boljkovcu: Milanović, Sušić, Alić (U Boljkovcu nastanjeni od prije I Sv. rata ), te: Čelić, Neretljak, Avdibašić, (U Boljkovac doselili poslije II Sv. rata ili poslijednjeg rata).

Napomena: Za ugodnije gledanje videa odaberite 720p HD u postavkama kvaliteta videa.

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.