FOTO/VIDEO: Duratbegović Dolac

FOTO/VIDEO: Duratbegović Dolac

By / Naseljena mjesta u Gornjem Vakufu / nedjelja, 21 Juli 2013 23:38

Duratbegović Dolac je smješten na magistralnom putu M 16.2 Gornji Vakuf – Bugojno, udaljen od Gornjeg Vakufa nizvodno niz Vrbas nekih 6,5 km. Ime je dobio po prezimenu, dok riječ „dolac“ nije iz naših krajeva, već iz livanjskog kraja gdje dolac označava ravnicu između kraških stijena ili imanje ograđeno suhozidom (kamenom) uobičajene visine do cca 0,9-1,0 metra.

Ovo naselje se još naziva i Duradbegović Dolac, tako da signalizacija na ulazu i izlazu u naselje nije ista, ne jednoj ploči piše Duratbegović a na drugoj Duradbegović Dolac.

Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom i stočarstvom, ali ipak ne u količinama kako je to nekad bilo, a po riječima mještana glavni problem je plasman proizvoda na tržište.

Zanimljivo je da je Duratbegović Dolac rijetko mjesto koje ima javni bazen za kupanje. Bazen su sagradili lokalni omladinci uz finansijsku pomoć Omladinske banke.

U Duratbegović Docu se nalazi džamija, kojoj nedostaje minaret, a Dolačani su nedaleko od džamije izgradili i imamsku kuću.

Iskreno se zahvaljujemo našem domaćinu u Duratbegović Docu Suadu Duratbegoviću.

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.