FOTO/VIDEO: Dražev Dolac

Foto: Aid Gafić, Ilijaz Skeho i Amel Mujić Foto: Aid Gafić, Ilijaz Skeho i Amel Mujić

Dražev Dolac je naseljeno mjesto u sastavu općine Gornji Vakuf-Uskoplje i nalazi se na putu prema općini Bugojno na magistralnom putu M16.2, između Pajić Polja i Humca.

Veoma je poznat po kvalitetnom kupusu koji se u ovom mjestu proizvodi decenijama. U zadnje vrijeme pored kupusa veoma je zastupljena i proizvodnja maline.

Dražev Dolac ima 165 domaćinstava i ukupno 597 stanovnika inače 100% muslimansko. U gornjem dijelu naselja nalazi se džamija koja je izgrađena 1967. godine. Zemljište za džamiju uvakufili su hadži Hamzić Tahir i hadži Hamzić Džula. Oboje su sahranjeni u haremu dolačke džamije.

U blizini džamije nalazi se interesantan objekt iz Osmanskog doba, u narodu nazivana „Begova kuća“. Kuća se još drži u dosta dobrom stanju i ukoliko bi se izvršila potpuna restauracija predstavljala bi turistički potencijal Dražev Doca.


Komentari objavljeni na web stranici GornjiVakuf-x.com ne održavaju stajalište Uredništva web portala. Svaki uvredljivi komentar ce biti trajno izbrisan. Da bi ste mogli komentarisati morate biti prijavljeni sa facebook nalogom.
na vrh