Obrazovanje u Gornjem Vakufu

Obrazovanje u Gornjem Vakufu je podijeljeno prema nacinalnoj strukturi stanovništva. Tako u našoj općini obrazovni sistem se sprovodi po dva različita obrazovna sistema, i to po Bosanskom nastavnom planu i Hrvatskom nastavnom planu i programu.

U samom gradu egsistiraju dvije Osnovne i dvije Mješovite srednje škole. U Osnovnoj školi "Gornji Vakuf", koja je izgrađena na području nekadašnjeg bazena i čiju je izgradnju finansirala vlada Malezije, odvija se nastava po bosanskom nastavnom planu, i po nacionalnoj strukturi školu pohađaju 100% Bošnjačka djeca.

U Osnovnoj školi "Uskoplje", koja je prija nesretnog rata bila zajednićka škola i nosila naziv "Ivo Lola Ribar", odvija se nastava po hrvatskom nastavnom planu i programu, a školu u 100% omjeru pohađaju djeca Hrvatske nacionalnosti. Škola je smještena u naselju Košute i zgrada je u lošem stanju, tako da bi bila neophodna njena rekonstrukcija.

Pored ove dvije osnovne škole po seoskim nasljeima egzistira još nekolicina škola, od kojih je većina samo četverogodišnja, dok u naseljima Voljevac i Pavić Polje, egsistiraju osmogodišnje osnovne škole.

Srednjoškolsko obrazovanje u Gornjem Vakufu se odvija u nekadašnjem Srednjoškolskom centru "Branko Nikulić", koji još nikad u potpunosti nije obnovljen. U ovom objektu postoje dvije srednje škole, i to, Mješovita srednja škola "Gornji Vakuf" i Mješovita srednja škola "Uskoplje". Nastava se u ove dvije škole odvija po nacionalnim nastavnim programima po receptu iz osnovnih škola.

Na prvom spratu ovog školskog centra, koji danas nema naziva, smještena je Mješovita srednja škola "Uskoplje", u čijem sklopu su smještene Gimnazija, Ekonomska i nekolicina tehničkih škola. Neka odjeljena tehničkih škola dio nastave održavaju nastavu u naselju Trnovača, zbog nedostatka prostora u srednjoškolskom centru.

Na drugom spratu je smještena Mješovita srednja škola "Gornji Vakuf" u čijem sklopu postoje Gimnazija, Srednja Ekonomska i nekolicina tehničkih škola. Broj učenika se u gimnaziji i ekonomskoj školi iz godine u godinu smanjuje, tako da se opravdano strahuje od gašenja ovih škola. Iz generacije u generaciju sve više gornjovakufskih svršenih osnovaca, srednju školu upisuje u Bugojnu ili čak nekom udaljenijem gradu.

Osnovna škola Gornji Vakuf.
Osnovna škola Uskoplje.
Osnovna škola Pajić Polje.
Osnovna škola Voljevac.
Mješovita srednja škola Gornji Vakuf. 

Please publish modules in offcanvas position.