Vlada SBK iduće godine zapošljava 300 volontera

Vlada SBK iduće godine zapošljava 300 volontera

By Dnevni avaz / Srednjobosanski kanton / četvrtak, 14 Novembar 2013 22:43

Vlada Srednjobosanskog kantona osigurat će oko 1,8 miliona konvertibilnih maraka za prijem volontera u resorna ministarstva i niže potrošačke jedinice za narednu godinu, potvrdio je kantonalni premijer Tahir Lendo (SDA) nakon današnje sjednice na kojoj su analizirani zahtjevi za prijem volontera u kantonalnim organima uprave.

- Opredjeljenje ove Vlade je da se mladim ljudima koji su završili fakultete omogući da volontiraju ili da odrade pripravnički staž kako bi mogli kasnije konkurisati za zaposlenje jer svugdje poslodavci traže bar tu jednu godinu radnog iskustva. – kazao je premijer Lendo.

Svako ministarstvo će raspisati konkurs za po 21 volontera što je ukupno 168 volontera. Jedan broj volontera i pripravnika bit će primljen i u sudove s tim što će broj volonetar u sudovima zavisiti od finansijskih mogućnosti jer pripravnički staž u pravosudnim institucijama traje po dvije godine. Ovaj projekat se finansira iz kantonalnog budžeta i koštat će oko 1,8 miliona maraka. Kada se ovome pribroje i volonteri koji će biti u školama dolazi se do brojke oko blizu 300 volontera.

Please publish modules in offcanvas position.