Održana četvrta vanredna sjednica Upravnog odbora JOB SBK

Održana četvrta vanredna sjednica Upravnog odbora JOB SBK

By / Srednjobosanski kanton / četvrtak, 29 Maj 2014 18:42

28.05.2014. god. u prostorijama JOB Gornji Vakuf-Uskoplje „Unija veterana“, održana je 4. Vanredna sjednica Upravnog odbora JOB SBK „Unija veterana“ u kojoj su uzeli učešće i gosti Besim Hodžić ispred Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Abdulah Topčić ispred Patriotske lige te predstavnici udruženja „Nezaposlenih demobiliziranih branitelja“ iz Novog Travnika.

Na dnevnom redu su bile tačke o problematici Kantonalne i Općinskih organizacija JOB-a, te uopšteno problematika boračke populacije u BiH. Poslije provedene rasprave, Besim Hodžić je kao savjetnik Federalnog ministra Zukana Heleza, iznio sugestije i stručno mišljenje o opravdanim zahtjevima boračke populacije te opet ponovio da se Federalno ministarstvo trudi da poboljša stanje koje je očigledno loše ali i spočitao da se boračke organizacije, moraju više angažovati i biti uporne u svojim zahtjevima.

Svaki prijedlog Zakona koji se sprema, mora da ima uporište u postojećim zakonskim regulativama, jer oni kojima taj Zakon ne odgovara, će svim silama i raznim apelacijama prema Ustavnom sudu, pokušati osporiti donošenje takvog zakona, kao što su pokušali i sa predhodnim Zakonom o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca.

Nakon iscrpne rasprave UO JOB SBK „UV“ je donio zaključak da formira komisiju iz svog sastava, sa pridodanim pravnim ekspertom i sublimira sve zaključke sa sjednice i donese konkretne stavove JOB-a koji će biti pretočeni u amandmane na Nacrt Zakona o dodatnim pravima boraca i njihovih porodica (koji će 09.06.2014. god. biti u proceduri na Skupštini SBK/KSB (2. tačka dnevnog reda)). Komisija će također napraviti prijedloge na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica, koji se sprema na federalnom nivou.

Na zadnjoj tačci dnevnog reda „Izjašnjavanje predsjednika Upravnog odbora JOB SBK po političkom djelovanju“ vođena je žučna rasprava. Predsjednik Hasib Jusufspahić je pokušao da to pitanje prebaci na pravne regulative i tvrdio da ne postoji nikakav sukob interesa u vođenju JOB-a i neke političke stranke usporedo, što se ostali članovi UO nisu složili i zatražili od predsjednika da se očituje i da da ostavku na jednu od spomenutih funkcija. Predsjednik je tražio dodatno vrijeme, međutim članovi UO su izričito zahtijevali da to učini na ovoj sjednici jer je to zaključeno na 3. Vanrednoj sjednici koja je održana 30.04.2014.god. Predsjednik je nakon toga dao izjavu da daje ostavku na svoje predsjedavanje u OO A SDA Bugojno. Članovi UO su se složili sa ovom izjavom i dali rok od 5 dana da to objavi „Javnim saopštenjem“ na nekom od javnih medija.

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.