Foto: Arhiv Foto: Arhiv

Saopštenje za javnost JOB-a SBK

By / Srednjobosanski kanton / četvrtak, 17 Juli 2014 19:10

Samo 48 sati nakon informacije koju je javnost dobila o donesenom Zakonu o dopunskim pravima boraca u Srednjobosanskom kantonu, što je naravno bila dobra vijest ovim saopštenjem želimo da obavijestimo javnosti o nastalim turbulencijama i problemima unutar JOB-a SBK i JOB-a BiH.

Naime predsjednik UO JOB-a BiH gosp.Saud Kulaosman je preko svojih istomišljenika i trabanata u našoj boračkoj organizaciji pokrenuo nelegalnu i ne legitimnu vanrednu sjednicu UO JOB-a SBK koju želi održati u Sarajevu s jednom tačkom dnevnog reda i to smjenom predsjednika UO JOB-a SBK.

Na ovom zadatku uspostavio je saradnju sa vršiocem dužnosti UO JOB-a Bugojna, Midhatom Tupom njegovim sekretarom Mustafom Ugarkom i zamjenikom UO JOB-a SBK Elkaz Hajrudinom, a u ovu aktivnost pokušava uvući i neke Opštinske organizacije sve sa ciljem očuvanja trenutnog stanja kako  u nekim opštinskim organizacijama iz SBK tako i očuvanja trenutnog stanja u JOB-u BiH.

Zarad informisanja javnosti istu obavještavamo da smo pokrenuli proceduru uspostavljanja legaliteta i legitimiteta OO Bugojnu što je rezultiralo njihovim već višegodišnjem opstruiranju provođenja Skupštine a koju po Poslovniku i Zakonu trebaju provesti.

Inicijativa i težište opstrukcije je od strane  vršioca dužnosti predsjednika koji ne može kontrolisati  sekretara koji  upravlja i organizacijom i sredstvima, a koriste grant iz budžeta u visini  27 000 KM godišnje te ta sredstva troše ne transparentno o čemu smo već ranije pisali i upoznali opštinske organe  Zakonodavne i Izvršne vlasti.

Slično stanje je i  upravljanje JOB-om BiH što je ujedinilo i interese gore navedenih.

Stanje legaliteta i legitimiteta predstavljanja je tako narušeno da smo prisiljeni pokrenuti postupak pred Ministarstvom pravosuđa SBK i Ministarstva pravosuđa FBiH za upravljanje JOB-om „Unija Veterana“ BiH, kao i tražiti intervenciju institucija osnivača ovih boračkih organizacija, kao i zaštitu organa poštivanja zakonitosti.

Ovim saopštenjem želimo skrenuti pažnju javnosti na trenutne događaje i događaje koji će slijediti u raščišćavanju stanja unutar JOB-a SBK i JOB-a BiH.

Predsjednik JOB SBK
Jusufspahić Hasib

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.