"Suza nigdje, presušile davno": Video o Srebrenici i 8372 neispričanih priča

"Suza nigdje, presušile davno": Video o Srebrenici i 8372 neispričanih priča

By Klix.ba / Bosna i Hercegovina / petak, 10 Juli 2015 17:41

Povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, mladi bh. glumac Rijad Gvozden je u suradnji sa produkcijskom kućom Balkan Media Production snimio kratki film za pjesmu "Utjeha" koju je napisao pisac i pjesnik Veid Delalić.

"Ne mogu, a da ne razmišljam o tome koliko sedmogodišnjih dječaka iz Srebrenice nije krenulo u prvi razred i naučilo sabiranje i oduzimanje, koliko mladića nije krenulo u srednju školu, a nekoliko godina kasnije uz blagi majčin poljubac i tiho 'Sretno sine' nije krenulo na prvi radni dan... Koliko očeva i sinova nikada nisu dobili priliku da razgovaraju o prvoj ljubavi, zajedno proslave rođendane ili zapjevaju na vjenčanju... 8372 životne priče nikada nisu ispričane do kraja", govori za Klix.ba glumac Rijad Gvozden i dodaje:

"Obaveza svih nas je da se zauvijek, sa ogromnom ljubavlju i poštovanjem sjećamo svih dječaka, mladića, očeva, djedova... nove generacije učimo šta se desilo 11. jula 1995. i nikada ne dozvolimo da se nešto slično ponovi", kaže Gvozden koji se kroz svoj posao u nekoliko navrata bavio temom srebreničkog genocida i traganjem za nestalima, te je rad na kratkom filmu "Utjeha" za njega bolno, emotivno, ali i posebno iskustvo, kao i tema kojoj će se uvijek vraćati jer to, kako kaže, osjeća obavezom svih Bosanaca i Hercegovaca.

Please publish modules in offcanvas position.