Foto: Internet Foto: Internet

Hanna Begović: Jedva čekam da dođem u Gornji Vakuf

By / Ostale Vijesti / ponedjeljak, 22 Februar 2016 13:49

Hanna Begović, djevojka porijeklom iz Bosne i Hercegovine, proglašena je prošle sedmice Miss Teen Ontario. Nakon osvojene titule, Hanna se priprema za takmičenje Miss Teen Kanade, koje će se održati u julu.
Hannini roditelji Amila iz Banje Luke i Faruk iz Gornjeg Vakufa upoznali su se 1997. godine u Kanadi, gdje je ona i rođena.
Lijepa tinejdžerka rado je za “Dnevni avaz” govorila o takmičenju i osvojenoj tituli. Kako kaže, nikada nije mogla zamisliti da će sa 17 godina ostvariti neki uspjeh te da će mediji u svijetu pisati o njoj.

Prva ljubav

- Nisam planirala da se prijavim na takmičenje poput ovog, ideja je došla sasvim neplanirano, odnosno slučajno. Vidjela sam u novinama poziv i prijavila se, to se desilo u posljednji trenutak. Prethodno sam trebala roditeljima saopćiti svoje namjere, jer oni, naravno, ne odobre svaku moju želju zbog toga što sam još mlada – govori nam Begović iz Kanade.
Svijet mode za Hannu je još nepoznat, jer nikada nije maštala da postane manekenka. Uvijek su je privlačile neke druge stvari. Kako kaže, voli da pleše, to joj je prva ljubav, a nekada i zapjeva.

Izbor Miss Teen privukao ju je i zbog toga što je imao humanitarni karakter.
 Takmičenje za Miss Teen kanadskog okruga Ontario imalo je i humanitarni karakter pa sam ošišala kosu, koja će biti iskorištena za pravljenje perike, a novac od prodaje ide u dobrotvorne svrhe, zapravo za ljude koji boluju od raka. Također, u školi, kada se organizira neko humanitarno takmičenje, rado učestvujem, jer volim pomagati ljudima – govori Hanna.
Dodaje da se na takmičenje poput ovoga ne može prijaviti bilo ko, jer svaka kandidatkinja mora ispunjavati određene uvjete. Prije svega, potrebno je ostvariti neki uspjeh ranije.

Novi prijatelji
- Prije održavanja “Miss Teen Ontaritakmičenja , imala sam intervju putem Skypea, gdje sam zadovoljila organizatore. Kasnije su tražili da im pošaljem kratko pismo, u kojem sam trebala opisati ranije uspjehe. Vjerujem da je presudilo to što sam kroz školovanje bila aktivna u mnogim sekcijama i isticala se – kaže Hanna.
Ona će se u julu takmičiti za Miss Teen Kanade, a tvrdi da će joj biti lakše, jer je upoznala nove prijatelje i ljude iz svijeta mode, koji će joj pomoći tokom priprema.
- Stvorila sam veliki krug prijateljica s kojima se redovno čujem. Javljaju se i djevojke koje me ne poznaju u želji da se informiraju kako da se prijave na takmičenja poput ovoga - govori Begović.
S obzirom na to da su Hannini roditelji uspješni u građevinskom biznisu, i nju privlače slične stvari pa je zbog toga upisala i poslovni smjer na “Ryerson Universityju”. Veliku pažnju, tvrdi Begović, posvetila je projektima koji su bili organizirani u sklopu srednje škole, koju završava.
- Dobila sam nekoliko priznanja kao najbolja učenica u školi. Prije godinu sam se takmičila u okviru projekta pod nazivom “Ekološki reporteri” i osvojila sam prvo mjesto u Kanadi, a drugo u svijetu kao mladi ekološki reporter. Video koji sam osmislila, donio mi je nagradu, zahvaljujući kojoj sam otišla u Portugal na seminar i radne akcije s učenicima iz cijelog svijeta – ponosno govori Hanna.
Plesom se bavi od svoje treće godine i redovno ima nastupe. Upravo je ljubav prema plesu, kako kaže, bila razlog da upiše i “York University”, na kojem će od ove godine pratiti predavanja.

- Početkom jula idem na takmičenje u plesu u Floridu i nadam se dobrom rezultatu. Vodim i humanitarne časove plesa za djevojčice, skoro pa nemam slobodnog vremena, ali sve je to normalno, mlada sam i na početku karijere – oduševljena je Begović.

Podrška porodice
Nakon iskustva koje je imala prethodnih godina na školskim takmičenjima, ne zna za tremu na događajima kao što je Miss Teen.

- Navikla sam da budem na bini i da komuniciram s ljudima. Sreći nije bilo kraja kad sam čula da su pročitali moje ime, a radovala sam se i zbog porodice, jer su mi velika podrška – govori nam tinejdžerka.
Dodaje da redovno dolazi u BiH, jer je to, kako tvrdi, najljepše mjesto na svijetu. Ljeto joj je najdraže godišnje doba i trudi se da ga provede u našoj zemlji, s rodbinom i prijateljima, s kojima redovno kontaktira putem društvenih mreža.
- Sa porodicom svake godine idem u Gornji Vakuf, a mamina porodica je u Kanadi pa rijetko svratimo u Banju Luku. Bosna i Hercegovina mi je u srcu i jedva čekam avgust da dođem. Jednom se desilo da zbog posla i obaveza nismo mogli doći pa sam bila ljuta na roditelje – iskrena je Begović, ali sumnja da bi u BiH bila uspješna kao što je u Kanadi.

Čestitke i poruke

Hannin uspjeh proslavili su i prijatelji pa su je podržali putem Facebooka i Instagrama. Mnogi su došli kući da joj čestitaju, a svakodnevno dobiva poruke i  čestitke od ljudi koji ne žive u Kanadi.

Stranica u školskom godišnjaku

Nakon Hanninog uspjeha, profesori u školi odlučili su da joj posvete cijelu stranicu u školskom godišnjaku, u koju se svake godine upisuju uspjesi učenika. Do sada je stranica skoro popunjena, jer su učenici iz njenog razreda upisali čestitke.

Autor: Edina BAKIĆ

Autor

Dnevni avaz

Dnevni avaz

www.avaz.ba

Please publish modules in offcanvas position.