Foto: Ilijaz Skeho Foto: Ilijaz Skeho

FOTO: Bos Agro Food i Natural Food organizovali predavanje za malinare

By / Srednjobosanski kanton / utorak, 01 Mart 2016 10:23

Sinoć je u pozorišnoj sali Kulturno sportskog centra u Bugojnu održano predavanje za proizvođače malina sa područja Gornjevrbaske regije. Organizator predavanja bio je najveći izvoznik maline u Bosni i Hercegovini, firma Bos Agro Food i Natural Food.

 Predavanju je prisustvovalo više od 250 proizvođača maline, a tema je bila "Savremena tehnologija uzgoja maline", predavač je bio profesor sa Agromediteranskog fakulteta iz Mostara, prof. dr. Ivan Ostojić. U svom izlaganju profesor Ostojić se dotakao samog procesa sadnje maline, kvalitetu sadnog materijala, zemljišta koje je pogodno za samu sadnju, pravilnom načinu uzgoja iste, kao i borbu sa štetnicima i bolestima maline. Prisutnim malinarima profesor je detaljno obrazložio način gnojidbe malina, gdje je posebno naglasio značaj analize zemljišta. Njegovo iscrpno i detaljno predavanje prisutni malinari su nagradili aplauzom.

Na kraju sastanka sa malinarima, skupu se obratio i predstavnik firme Bos Agro Food i Natural Food, agronom Muamer Balihodžić koji je govorio o provođenju higijenskih mjera na zasadima maline, pravilnoj upotrebi pesticida i naveo sorte koje predstavljaju budućnost za proizvodnju industrijske maline namijenjene za duboko zamrzavanje.

Predavanju su prisustvovali i gosti iz Sjemenarne iz Mostara i predstavnici Sigenta iz Švicarske.

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.