Apsurdi bh. obrazovanja: Nisu dobili posao, jer škola ne traži profesora sporta, već tjelesnog odgoja?!

Apsurdi bh. obrazovanja: Nisu dobili posao, jer škola ne traži profesora sporta, već tjelesnog odgoja?!

By / Srednjobosanski kanton / petak, 17 Februar 2017 18:28

Skoro svakodnevno se susrećemo s apsurdnim i bizarnim situacijama s područja cijele Bosne i Hercegovine. Na vijesti o problemima u školstvu i generalno obrazovanju itekako smo poodavno navikli. Fenomen "dvije škole pod jednim krovom", nepriznavanje bosanskog jezika u nekim osnovnim školama na teritoriji manjeg bh. entiteta, samo su neki od brojnih problema s kojima se suočavaju školarci, ali i nastavno osoblje.

Najnoviji primjer segregacije u obrazovanju dolazi nam iz Srednjobosanskog kantona (SBK).

Naime, našem portalu požalio se čitalac, koji je ujedno i profesor sporta i zdravlja u jednoj osnovnoj školi u Gornjem Vakufu. On je, kaže, u septembru prošle godine bio jedan od pet kandidata koji su aplicirali na konkurs u Srednjoj strukovnoj školi u Jajcu. Troje je dobilo odbijenicu, uz krajnje apsurdno obrazloženje da im nije validna diploma sa mostarskog Univerziteta "Džemal Bijedić".

- Nas troje diplomirali smo nastavnički smjer na "Džemalu Bijediću". Tamo smo, dakle, stekli zvanje profesora sporta. Međutim, u odbijenici je navedeno da škola ne traži profesora sporta, već tjelesnog odgoja ili fizičke kulture - ističe naš sagovornik koji je želio ostati anoniman.

Samim tim, ističe, ispostavlja se da na području SBK škole imaju dijametralno suprotne kriterije kada su u pitanju diplome sa pojedinih bh. univerziteta.

S obzirom na to da su on i njegov kolega, koji je također dobio odbijenicu, već bili zaposleni kao nastavnici sporta u osnovnoj školi u Gornjem, odnosno Donjem Vakufu, na konkursu su aplicirali za nadopunu norme.

- Prema kolektivnom ugovoru i tim nekim regulativama, mi smo imali prednost u odnosu na druga dva kandidata koji nisu bili u stalnom radnom odnosu. Jedino smo ja i ovaj kolega imali pravo na tu nadopunu norme, jer ostali kandidati nisu nigdje radili. U biti, nije se morao provoditi ni intervju, već smo samo trebali biti bodovani moj kolega i ja. Nama troma došla je odbijenica, čak štaviše uopće nismo ni bodovani, jer nam nije priznata diploma. Nisu nas uopće ni uzeli u razmatranje - rekao nam je sagovornik.

Treba istaći činjenicu da je Srednja strukovna škola u Jajcu "zatvorila oči" pred dopisom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, koje je utvrdilo da su diplome u potpunosti validne. Također, u obzir nije uzela ni stav prodekana za nastavu na mostarskom univerzitetu "Džemal Bijedić" Ekrema Čolakhodžića, koji je istakao da su njihove diplome važeće kako u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, tako i u nekim zemljama Evrope.

Naš sagovornik navodi da je do sada u proteklih desetak godina radio u četiri različite škole na području SBK, i da nigdje nije imao ovakvih problema.

Na kraju zaposlenje je dobio Sanjin Serdar, dok je peti kandidat odustao jer nije došao na intervju za posao.

Autor

Dnevni avaz

Dnevni avaz

www.avaz.ba

Please publish modules in offcanvas position.