Foto: Ilijaz Skeho Foto: Ilijaz Skeho

FOTO: Obilježena 24. godišnjica 6. korpusa: 317. Slavna brdska brigada iz Gornjeg Vakufa dala je 343 šehida

By / Bosna i Hercegovina / nedjelja, 30 Juli 2017 15:46

Brojni građani prisjetili su se i odali počast pripadnicima 6. korpusa Armije RBiH koji su tokom agresije dali nemjerljiv doprinos, mnogi od njih i vlastite živote, u borbi za slobodu i nezavisnost naše države.

- Borci doline Neretve su obišli ratišta širom Bosne, a spremni su bili da idu na bilo koje ratište gdje im to komanda odredi. Emocije su danas pomiješane. Plakao bih kad vidim koliko njih nije sa nama, a radujem se kad vidim koliko vas se okupilo danas ovdje, spremnih da i sada brane državu BiH ako zatreba – rekao je Hasan Hakalović, komandant 445. brdske brigade

Obilježavanju 24. godišnjice formiranja 6. korpusa prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom Izetbegović, te predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

- Političar će pričati ono što narod voli da čuje, a rahmetli Alija Izetbegović vam je kazao gorku istinu, koju ste poslije rata posvjedočili. Na upit borca kako će biti iza rata, kazao je: "Mort aćete se boriti za pravdu i protiv nepravde onako kako se danas borite sa četnicima i ustašama“. Kad se rat završi, uvijek isplivaju prvi šverceri i ratni profiteri, a na kraju dođu heroji i borci. Alija nam je ostavio obavezu da to ne bude tako u BiH. Neki narodi za 100 godina ne prođu ovo što je naš narod prošao za 25 godina. Trebamo se toga podsjetiti i biti ponosni na to kako smo se tome oduprli i za šta se izborili – rekao je u svom obraćanju prisutnima član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je podsjetio da je Šesti korpus formiran u ljeto 1993. godine, u najtežem ratnom periodu kada je bilo najviše ubijenih, silovanih, protjeranih, odvedenih u koncentracione logore...

- U tom najtamnijem momentu organizovan je ovaj junački korpus. Sabrali smo se i našli načina da se logistički povežemo, da nabavljamo i proizvodimo oružje i '94. godine više nismo gubili bitke. Kad je Šesti korpus napravljen, mi više nismo nijednog kvadratnog metra izgubili, 1995. godine smo znali samo za pobjedu, pa su nam se zato osvetili na zaštićenim UN zonama, napravili pokolj i genocid. Mi smo iznijeli i odbranili i zemlju, i narod, i čast i obraz, zato što volimo i poštujemo ovu zemlju. Cijenimo i naše ilirske i naše slavenske korijene, i crkve, i sinagoge i džamije, i suštinu ove zemlje, zato ćemo mi pobijediti. Zato što smo drugačiji – kazao je Izetbegović.

Nakon rata se političkim sredstvima nastavila borba za istinu koja traje i danas, naglasio je on.

- Prvo što je napadnuto je istina o borbi onih koji su odbranili ovu zemlju. Zločina je bilo, ali na našoj strani je to bio incident, koji je bio sistematski zaustavljan, Na drugoj strani je to bila ohrabrivana i sistematski planirana stvar. To je ta ogromna razlika. I tu istinu ćemo morati ponovo braniti. Mirićemo se i sa Srbima i sa Hrvatima, ali zlikovcima i nasilnicima oprostiti nećemo – rekao je Izetbegović.

O ratnom putu 6. korpusa govorio je Enes Kovačević, ratni komandant 444. brdske brigade.

- Agresija hrvatske vojske i HVO-a na pojedine dijelove Hercegovine otpočela je krajem '92. godine napadom na Prozor i okupacijom najvećeg dijela te opštine. U martu, aprilu i maju '93. godine okupiran je dio Hercegovine. Zastrašujuće slike ubijanja, razaranja, hapšenja i odvođenja u logore samo su dio sjećanja iz tog perioda. Šesti korpus bio je najmalobrojniji korpus Armije BiH, a njegovi rezultati nisu ništa manji od mnogo brojnijih korpusa, posebno ako se zna da smo vodili borbu istovremeno protiv dva agresora. I danas, 22 godine nakon rata, 306 šehida i poginulih boraca 6. korpusa Armije RBiH više nije među nama. Poginuli su da bi drugi živjeli. Ovaj spomenik nije samo spomenik za poginule šehide ovog kraja, ovo je spomenik svim šehidima i poginulim borcima Armije BiH i MUP-a, to je spomenik bh. mladosti – naglasio je Kovačević, uz poruku da budemo istrajni u borbi za suverenu, nezavisnu i nedjeljivu BiH svih njenih naroda.

U ime ministra za boračka pitanja FBiH prisutnima se obratio general Ramiz Dreković, koji je rekao kako se nada da će obilježavanje godišnjice osnivanja 6. korpusa postati kontinuitet, te istakao da žrtve boraca ne smiju nikada biti zaboravljene.

Mustafa Musić u ime komande 6. korpusa Armije RBiH naglasio je da posebno treba odati zahvalnost i priznanje stanovnicima općina Konjic i Jablanica, koji su u najtežim ratnim vremenima prihvatili veliki broj izbjeglica u svojim domovima.

- Formiranje 6. korpusa sa sjedištem u Konjicu je značilo prekretnicu u oslobađanju ne samo ovog dijela naše općine, nego i mnogo šire regije. Velika zona odgovornosti značila je i velike žrtve i upravo zato se trebamo sjećati tog vremena i svakog borca, učiti mlade naraštaje da ne zaborave nijedan izgubljeni život. Nikada ne smijemo zaboraviti njihova velika djela – rekao je Akif Halilbegović iz Općine Konjic.

Uz performans o šehidima ovog kraja, u kulturnom dijelu programa u Kruščici nastupili su Latif Močević, Zejid Šoto, Anida Šoljić, hor "Sejfulah" Konjic te članovi BZK „Preporod“ iz Konjica.

Spomen kompleks "Milaševica" svečano su otvorili Bakir Izetbegović i Izo Šoljić, otac bosanskog šehida Muje Šoljića.

Ovom korpusu je jedno vrijeme pripadala i 317. Slavna brdska brigada iz Gornjeg Vakufa. Zastavu brigade u mimohodu nosio je Adan Topić. Gornjevakufska brigada dala je 343 šehida za odbranu Bosne i Hercegovine.

Faktor.ba/GornjiVakuf-x.com

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.