Sindikalisti traže prava (Foto: Dnevni avaz) Sindikalisti traže prava (Foto: Dnevni avaz)

Hoće li kasniti nova školska godina u Srednjobosanskom kantonu?

By / Srednjobosanski kanton / ponedjeljak, 14 Avgust 2017 07:42

Predstavnici četiri sindikata obrazovanja koja djeluju u Srednjobosanskom kantonu najavili su da će  4. septembra, prvi dan nove školske godine, održati štrajk upozorenja. Prema riječima Gorana Puletića,  predsjednika Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama SBK, problemi kao što su nepotpisan Kolektivni ugovor, sporni Pravilnik o ocjenjivanju i zbrinjavanje viška nastavnog kadra nisu riješeni, nego su se samo produbili.

- Ovo je prvi puta nakon 15 godina da u novu školsku godinu ulazimo bez potpisanog Kolektivnog ugovora. Godinu dana smo pregovarali bez rezultata. Vlada SBK jednostavno ne želi potpisati Kolektivni ugovor i mi to stanje ne može prihvatiti - rekao je novinarima  Muhamed Pajić, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK.

Prema riječima, Nedžada Jahića, predsjednika Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u SBK, još uvijek nema dogovora i ni oko Pravilnika o ocjenjivanju koji je prvostepenom presudom Općinskog suda Travnik stavljen van snage, ali Vlada SBK i resorno Ministarstvo su se žalili na ovu presudu.

Avaz.ba

Autor

Dnevni avaz

Dnevni avaz

www.avaz.ba

Please publish modules in offcanvas position.