Štrajk u svim školama Srednjobosanskog kantona Foto Arhiv/gornjivakuf-x.com

Štrajk u svim školama Srednjobosanskog kantona

By SRNA / Srednjobosanski kanton / nedjelja, 24 April 2011 12:00

Zaposleni u svim osnovnim i srednjim školama na području Srednjobosanskog kantona /SBK/ stupiće 5. maja u generalni štrajk, saopšteno je danas iz Koordinacionog odbora Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja SBK. 

Sindikati kao osnovni razlog organizovanja generalnog štrajka navode diskriminirajući Prijedlog budžeta SBK za ovu godinu, koji je pripremila i u parlamentarnu proceduru uputila kantonalna Vlada u tehničkom mandatu.

Predviđeno povećanje plata u procentualnom iznosu od 27 odsto se odnosi na sve budžetske korisnike, dok se zaposlenim u obrazovanju predviđa znatno smanjenje njihovih dosadašnjih, kako kažu, mizernih plata i simboličnih naknada.

U Sindikatu naglašavaju da je Odluka o privremenom finansiranju SBK bila pravno valjana do 31. marta, a da je neusvajanje prijedloga budžeta SBK za ovu godinu dovelo do potpune obustave i blokade svih vidova finansiranja, kao i redovnih isplata plata i ostalih naknada svim budžetskim korisnicima na ovom području.

"Brojne posljedice koje trpimo su kašnjenje i neisplaćivanje zarađenih plata i svih ostalih naknada za mart i april, što stvara nemogućnost otplate kreditnih zaduženja zaposlenih, plaćanja putnih troškova za odlazak na posao, dostojanstvenog obilježavanja nastupajućih vjerskih praznika, održavanja i servisiranja škola bez sredstava za materijalne troškove, te nemogućnost dostojanstvenog obilježavanja 1. maja - Međunarodnog praznika rada, kao radničkog i Sindikalnog pokreta", navode iz sindikata.

U saopštenju se navodi da su na ovakav način svi budžetski korisnici, među kojima su najbrojniji zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju, postali predmet najgrubljih ucjena i manipulacija svih političkih stranaka koje participiraju u zakonodavnoj vlasti SBK

Please publish modules in offcanvas position.