Foto: Džan Ljubunčić Foto: Džan Ljubunčić

Proizvođači malina se ujedinjuju protiv otkupljivača

By / Bosna i Hercegovina / četvrtak, 17 Avgust 2017 08:37

Proizvođači malina u BiH sve su ujedinjeniji u borbi za postizanje pristojne cijene svojih proizvoda. Tako se veliki broj njih, više od 40 udruženja do sada, okupio u Asocijaciji Zajedno za bh. malinu, gdje su odlučni da stanu ukraj malverzacijama koje se godinama u ovoj oblasti rade.

Cijena

- Prema nekim podacima, u prošloj godini je prosječna cijena izvezene maline iz BiH bila 5,20 KM, što znači da su otkupljivači na nama zarađivali od jedne do dvije marke po kilogramu. Zbog toga smo mi tražili izlazne fakture, da vidimo po kojoj cijeni se to izvozi malina iz naše zemlje i koliko je (ne)realna cijena koju nam nude otkupljivači, a koja je ove godine dosta niža nego prošle, kazao nam je Edin Mameledžija, predsjednik Asocijacije, koji je dodao i kako postoji ideja da proizvođači sami grade hladnjače i da narednih godina krenu sa proizvodnjom, te najavio da će 2018. biti godina koja će donijeti preokret za malinare.

Da bi ideja o pokretanju vlastitih hladnjača zaživjela, potrebna im je i pomoć općina, koje bi taj projekt trebale finansirati 30 posto, a hladnjače bi se onda dale na raspolaganje udruženjima i zadrugama.

Pregovori

- To bi bio najbolji način, tako bismo znali da nas niko neće prevariti za cijenu jer bismo sami nalazili kupce vani, a za dobar proizvod se uvijek mogu naći zainteresovani. Postoji ideja i za preradu malina, da od njih pravimo razne proizvode, ali vidjećemo još šta će od toga biti, poručio je Mameledžija, koji je dodao kako pregovori o otkupnim cijenama za ovu godinu još traju, te da su tražili i razgovore sa još nekim nadležnim institucijama, ali kako će o tome biti više govora kada sve bude dogovoreno.

Oslobođenje

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.