Suša umanjila prinose ratarskih kultura

Suša umanjila prinose ratarskih kultura

By / Srednjobosanski kanton / četvrtak, 17 Avgust 2017 09:01

Na području Bugojna suše su se odrazile na prinose žitarica, a naročito kukuruza i pojedinih povrtnih kultura, potvrdila je Feni stručna saradnica za poljoprivredu u toj općini Senada Čolić.

- Štete nisu tako velike kao u okruženju i kreću se oko 20 posto, kada su u pitanju ratarske kulture. I proizvodnja stočne hrane je djelomično u krizi, s obzirom na umanjene prinose žitarice - kazala je. 

Prinosi većine povrtnih kultura, kaže Čolić, solidni su, osim graha koji se nije mogao razviti u uvjetima kakvi su vladali ovog ljeta.

 - Osim otpornosti pojedinih kultura na klimatske uvjete, nivo štete na usjevima zavisi od tipa zemljišta, rokova sadnje i agrotehničkih mjera koje su se primjenjivale u poljoprivrednoj proizvodnji - naglašava Čolić. 

Istaknula je da su visoke temperature uzele svoj danak i u voćnjacima na teritoriju Bugojna, u kojima bi uskoro trebala početi berba rijetkih plodova, koji su se uspjeli razviti.

- Ovogodišnja suša je bukvalno „dotukla“ voćke, nakon prošle zime, debelih minusa i kasnih mrazeva. Rijetkost je da na visokostablašicama ugledamo neko voće - istaknula je. 

U najvećoj krizi je, tvrdi, malinarstvo, zbog svih problema koji su u ovoj sezoni pratili proizvodnju i prodaju maline.

 -Mislim da će ova godina biti prekretnica za malinarstvo. Mnogi malinari koji su planirali proširiti zasade, odustali su od te namjere. Ima i onih koji će umanjiti već postojeće parcele i zasaditi druge poljoprivredne kulture - zaključila je Čolić. .

Autor

Dnevni avaz

Dnevni avaz

www.avaz.ba

Please publish modules in offcanvas position.