Foto: Dnevni avaz Foto: Dnevni avaz

Besplatni udžbenici za sve prvačiće u Srednjobosanskom kantonu

By / Srednjobosanski kanton / ponedjeljak, 18 Septembar 2017 07:35

Ove  godine prvi put u Srednjobosanskom kantonu će biti podijeljeni besplatni udžbenici za sve prvačiće, tačnije njih 2.326, potvrđeno je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.  

Osiguran novac

Ministrica Katica Čerkez rekla je da su, uz podršku Vlade SBK, redovno, još od školske 2013./2014. godine, dijelili besplatne udžbenike za učenike u stanju socijalne potrebe i za svu djecu romske nacionalnosti koja redovno pohađaju osnovnu školu na području ovog kantona.

- Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK, u budžetu Kantona i za 2017. godinu planirana su sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola. Zahvaljujući planiranom i dobivenim finansijskim sredstvima od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kao i izdvajanju dodatnih sredstava iz tekuće zalihe Vlade SBK, naše ministarstvo uspjelo je osigurati nabavku besplatnih udžbenika za sve prvačiće - kazala je ministrica Čerkez.

Ove godine, dodala je, 2.326 učenika prvog razreda dobit će besplatno udžbenike te 278 učenika romske nacionalnosti od drugog do devetog razreda i 1.138 učenika od drugog do devetog razreda koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, a na prijedlog škole.

Počela podjela

- Svaka nova školska godina predstavlja izazov za učenike i roditelje, s tim da roditelji, osim izazova za novim znanjima, imaju i finansijske izazove, a posebno roditelji koji imaju obavezu osigurati udžbenike, ali i priručnike za dvoje ili više djece. Ministarstvo ima za cilj da u skoroj budućnosti besplatni udžbenici budu dostupni svim učenicima od prvog do devetog, što je itekako ostvarivo. Prema pokazateljima koje imamo, oko 30 posto učenika u osnovnim školama ima mogućnost koristiti besplatne udžbenike - istakla je Čerkez.

Distribucija besplatnih udžbenika za učenike koji na to imaju pravo većim je dijelom završena.

Dnevni avaz

Autor

Dnevni avaz

Dnevni avaz

www.avaz.ba

Please publish modules in offcanvas position.