Foto: N1info.com Foto: N1info.com

"Niko od nas nije rođen da bude ratnik, da bude u ratu"

By / Bosna i Hercegovina / petak, 22 Septembar 2017 07:25

Živimo mir, poručili su danas mladi iz BiH, Srbije i Hrvatske, okupljeni u mreži "Yu peace" koji su u Tuzli obilježili Međunarodni dan mira.

Mir je konstantna borba za suživot, toleranciju, međusobnu ljubav, a ne samo odsustvo rata. Nacionalna podjeljenost, dvije škole pod jednim krovom, vjerska i etnička netrepeljivost, pokazuje stvarno stanje u BiH.

"Mi smo još uvijek jako, jako daleko i od mira i od tolerancije. Živimo u našoj nekoj maloj konzervi svako opterećen svojom nekom prošlošću i vrlo malo razmišljamo o izlasku iz svega toga što nam je, u neku ruku, nametnuto", tvrdi Tarik Čalkić, Gornji Vakuf.

Mladi kažu da su njihovi roditelji bili svjedoci ratnog vihora, ali da oni to ne žele doživjeti. U tome je bitna edukacija mladih, a ne samo ograničenost na ono što serviraju mediji, političke partije, itd.

"Da prepoznaju šta se dešava, šta uzrokuje rat, šta dovodi do rata, kakve su to manipulacije. Od nas niko nije rođen da bude ratnik, da bude u ratu i da bude agresivan", kaže Fedora Mari, Sombor.

"Ko drugi, ako ne nove generacije. Oni stariji su se borili za to da na nama ostane ovaj svijet i na nama je da učinimo svijet boljim mjestom za nas", poručuje Milica Ostojić, Vukovar.

Želja za okupljanjem i povezivanjem mladih iz Bosne i Hercegovine sa vršnjacima iz Srbije i Hrvatske rodila se iz potrebe da se pokaže kako su mir, razumijevanje, suživot i zajedništvo mogući na ovim prostorima.

"Stvarno je među ovim mladim ljudima, ljubav ispred zastava, da vole i žele mir i da bilo kuda, mir svuda. Super je simbolika što smo danas u Tuzli jer je to multietnički grad i uvijek volim reći, Jugoslavija u malom", dodaje Vlasta Marković, Tuzla.

Mladi su danas skinuli majice sa porukama i predrasudama, napisali i poslali jednistvenu poruku: Živio mir uz nadu da će tako i biti. Ovi mirovnjačkih susreti, prethodnih godina održani su i u Baškom Polju, Srebrenici i Vukovaru.

Mir, suživot i tolerancija je danas ono što su poručili mladi regije u Tuzli. Da je ovaj projekat na dobrom putu, pokazuje i činjenice da je prošle godine dobio međunarodno priznanje kao projekat koji promoviše mir.

n1info.com

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.