Foto ilustracija: Internet Foto ilustracija: Internet

VIDEO: Smanjuje se broj djece u školama a raste trošak grijanja

By / Srednjobosanski kanton / petak, 17 Novembar 2017 07:32

Godišnji izdaci za grijanje budžetskih korisnika u Srednjobosanskog kantona iznose oko 3,8 miliona maraka, navedeno je u izvještaju o reviziji izdataka za grijanje koju je proveo Odjel za internu reviziju Ministarstva financija, a koje je kantonalna Vlada prihvatila na današnjoj sjednici.

Izvještaj obuhvata izdatke za daljinsko grijanje kompanije “Unis Energetika”, te troškove za ugalj, drvo, plin, lož ulje i pelet, a, kako je rečeno, uočen je niz nepravilnosti.

Kumulativni troškovi iznose više od tri miliona maraka i nama je cilj smanjiti ih, a imati kvalitetno grijanje. U izvještaju o reviziji iznesen je niz primjedbi i manjkavosti koje treba otkloniti, kao što su različite površine i cijene toplotne energije. Dakle, za ovaj neuređen sistem i nepoštivanje procedura najodgovorniji su oni koji su potpisali ugovore, koje sad treba revidirati, kazao je kantonalni premijer Tahir Lendo.

Na sjednici je, među ostalim, raspravljano o izdacima za zagrijavanje škola, a mogla su se čuti upozorenja da se troškovi svake godine povećavaju, iako se broj učenika smanjuje.

Ministrica obrazovanja Katica Čerkez kazala je novinarima kako je zagrijavanje škola vrlo složen proces i da troškovi ovise, kako o veličini prostora, tako i o tome rade li škole u jednoj ili dvije smjene.

Zaključak Vlade je da je potrebno formirati interresornu radnu skupinu koja će biti zadužena da pronađe rješenje kada je riječ o izdacima za grijanje.

Tnt.ba

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.