Foto: GornjiVakuf-x.com Foto: GornjiVakuf-x.com

VIDEO: Sindikat obrazovanja SBK za 18. decembar najavljuje štrajk

By / Srednjobosanski kanton / četvrtak, 23 Novembar 2017 14:26

O povećanju satnice te pripremama za održavanje generalnog štrajka između ostalog raspravljalo se na konferenciji  „ „Obrazovanje u Srednjobosanskom kantonu kuda i kako dalje ?“ koju je u Travniku organizirala Koordinacija sindikata obrazovanja.

Razlog za nezadovoljstvo je kažu nepotpisivanje Kolektivnog ugovora zbog čega je ugrožen radno - pravni te ekonomski status oko 3.000 zaposlenih u obrazovanju na području Srednjobosanskog kantona.

"Mi nemamo Kolektivni ugovor, nemamo prava koja su zakonom propisana, mi se nalazimo na jednom brisanom prostoru", tvrdi Muhamed Pajić, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK

Plaće i naknade koje su bile utvrđene Kolektivnim ugovorom, sada su u nadležnosti kantonalne Vlade, koja ih može smanjivati i ukidati, i to bez pravnih obaveza i posljedica.

"Stanje od danas do sutra, plaća koja se može sutra promjeniti odlukom Vlade, jednostavno jedna nesigurnost", smatra Nada Jukić, predsjednica Nezavisnog sindikata djelatnika srednjih škola SBK.

"Bez Kolektivnog ugovora se ne može donijeti pravilnik o tehnološkom višku, nema kvalitetnog zbrinjavanja bolesnih, nema kvalitetnog rješavanja smrtnih slučajeva, sve je to u ovom momentu na proizvoljnoj volji Vlade", kaže Abdulah Serezlija, član Koordinacije sindikata obrazovanja SBK.

Stanje u obrazovanju na području Srednjobosanskog kantona po mišljenju Sindikata je vrlo loše, pa za 18. decembra najavljuju generalni štrajk zaposlenih, a uz zahtjev za potpisivanje Kolektivnog ugovora od kantonale Vlade zahtijevat će i povećanje osnovice plaće od 250 maraka, koja po tvrdnjama Sindikata uz stalno povećanje troškova života, nije povećana pet godina. 

Sanela Sojtarić/federalna.ba

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.