Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba

[FOTO] Tribina SDP-a u Gornjem Vakufu-Uskoplju: Poručeno da će insistirati na usvajanju zakona o izbornim jedinicama

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / utorak, 23 Januar 2018 12:35

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH održala je javnu tribinu u Gornjem Vakufu-Uskoplju, na kojoj je nastavljena izrada nacrta Izbornog programa partije.

Kao što je to bio slučaj u nekoliko gradova u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, i ovaj su put građani, simpatizeri i članovi SDPBiH svojim prijedlozima participirali u izradi Izbornog programa - Plan 10.

Jedna od nezaobilaznih tema bio je i prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji će se naći na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a kojeg su zajednički predložili SDP-a i DF.

"Najave o tome kako će SDA i HDZ odbiti uopće sudjelovati na sjednici dokazuju kako obje ove stranke, kroz blokadu provedbe izbornih rezultata, žele uvesti Federaciju BiH i Bosnu i Hercegovinu u haos. Jeftine demagoške poruke o tome kako su SDA penzioneri, prava boraca i stabilni budžeti puno važniji od izmjena izbornog zakonodavstva, dok im u isto vrijeme pod prozorima Vlade FBiH danima protestuju borci, penzioneri i radnici, najbolji su dokaz koliko je SDA stalo do građana i BiH", navodi se u saopćenju SDP-a.

Dodaje se da je takvo ponašanje SDA i HDZ "samo dodatna potvrda da ove dvije stranke trguju demokratskim poretkom u FBiH, kao i s pravima građana da na izborima izaberu vlast kakvu žele."

Na kraju se zaključuje da će SDPBiH zajedno s ostalim zainteresiranim strankama i dalje insistirati na usvajanju tog zakona te da su i dalje spremni razmotriti i prihvatiti sve amandmane kojim bi se predloženi Zakon popravio, ali da nisu spremni trpjeti bilo čije zloupotrebe, blokade i trgovinu osnovnim pravom građana da biraju i budu birani na slobodnim izborima.

Autor

Klix

Klix

Klix.ba

Please publish modules in offcanvas position.