Zdravstveni radnici u SBK nezadovoljni, hoće veće plate, najavljuju štrajk

Zdravstveni radnici u SBK nezadovoljni, hoće veće plate, najavljuju štrajk

By / Srednjobosanski kanton / četvrtak, 25 Januar 2018 22:33

Zahtjev za izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora, kojim bi bili uvećani koeficijenti za obračun plaća, upućen je Vladi Srednjobosanskog kantona (SBK) iz Kantonalnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH.

Sindikat, među ostalim, traži pregovore s Vladom kako bi koeficijenti za obračun plaća bili uvećani za jedan, te u konačnici ne isključuju mogućnost štrajka, ukoliko se Vlada ogluši o njihov zahtjev.

S obzirom na to da je donesena odluka uvećanju koeficijenata za doktore medicine i stomatologije, smatramo da nije pošteno da iz toga budu izostavljene ostale kategorije uposlenih u zdravstvu. Više od 2.000 uposlenika u zdravstvenom sektoru nije obuhvaćeno tom korekcijom, a također to zaslužuju, kazao je Feni predsjednik Kantonalnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH Muris Trako.

Vlada je danas donijela odluku o formiranju tima koji će voditi pregovore sa Sindikatom, ali su na sjednici upućene kritike na zahtjev za povećanje plaća.

Stvorilo se jedno pomodarstvo jer se svaki granski ugovor svodi samo na pritisak za povećanje plaća i koeficijenata. Sada Sindikat traži povećanje koeficijenata za jedan, što praktično znači povećanje plaće do 50 posto. Smatram da je to vrlo nerealan i, u najmanju ruku, neprimjeren zahtjev, a ne gleda se na to što je s pacijentima i uslugama koje su im na raspolaganju, kazao je novinarima premijer Tahir Lendo.

Ministar zdravstva Nikola Grubešić podsjetio je kako trenutni kolektivni ugovor vrijedi do 17. ožujka, te da je on u cijelosti ispoštovan i da nema opravdanih razloga za štrajk. Podsjetio je, također, kako su u prošloj godini, potpisana dva kolektivna ugovora – s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika u zdravstvu i sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije SBK-a, što je za Kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja predstavljao dodatni godišnji trošak, od gotovo 11 milijuna maraka.

Trenutni zahtjev za povećanje koeficijenata zahtjeva ogromna sredstva, ali ćemo to točno znati nakon što uradimo izračun, na temelju kojeg će Vlada i donijeti odluku o sadržaju kolektivnog ugovora. Naravno da svi uposlenici mogu koristiti svoja prava, pa i prava na štrajk, ali se postavlja pitanje njegove opravdanosti, a toga, po mom mišljenju, u ovom slučaju nema, jer mi u cijelosti poštujemo Kolektivni ugovor, kazao je Grubešić.

Tijekom rasprave na sjednici Vlade, moglo se čuti i kako je krajnje vrijeme da se u SBK-u počne s reformom zdravstva.

Naša privreda je i dalje u teškoj situaciji, prihode uglavnom trošimo na plaće i doprinose, i treba se konačno vidjeti što i kako rade naše zdravstvene ustanove, a tu ima svega… Moramo konačno krenuti u reformu zdravstva i da vidimo je li nam potrebno ovoliko bolnica, domova zdravlja i ostalog, kazao je ministar Sedžad Milanović.

FENA

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.