Prozor: Ovogodišnji budžet iznosi 22 miliona KM, što je polovina budžeta grada Mostara Prozor: Ovogodišnji budžet iznosi 22 miliona KM, što je polovina budžeta grada Mostara

Prozor/Rama: Općina daje brojne stimulacije da bi spriječila iseljavanje

By / Srednjobosanski kanton / petak, 26 Januar 2018 08:33

Općina Prozor/Rama, čiji ovogodišnji budžet iznosi oko 22 miliona KM, što je skoro polovina budžeta Grada Mostara, daje brojne subvencije i stimulacije da bi omogućila bolji život građanima i spriječila iseljavanje, pogotovo mladih osoba. 

Radno iskustvo

Tako je lani, od marta do novembra, omogućila obavljanje pripravničkog staža za više od 40 mladih osoba, a s tom praksom nastavlja i u ovoj godini, kada će više od 30 mladih dobiti priliku da stekne prvo radno iskustvo u općinskim javnim ustanovama i preduzećima. Na taj način daju im šansu da, nakon obavljanja pripravničkog staža, polože stručni ispit i lakše dođu do posla.

Općinski načelnik Jozo Ivančević kaže za „Avaz“ da je u ovogodišnjem budžetu za naknade koje daju pripravnicima prilikom odrađivanja staža planirano 90.000 KM. Ivančević ističe da ta naknada mjesečno iznosi 300 KM po pripravniku.

- Također, više od 300.000 KM dajemo za stipendije studentima, a roditeljima koji imaju prebivalište na području općine dajemo subvenciju od 500 KM za svako novorođeno dijete. Jedna od mjera kojima nastojimo zadržati ljude jeste i podrška za svako dijete koje se upisuje u prvi razred u iznosu od 250 KM - navodi Ivančević.

Općina snosi i troškove prijevoza učenika, kako osnovnih tako i srednjih škola, a tu su i poticaji za zapošljavanje i razvoj poljoprivrede.

Brojne subvencije

- Subvencije za upošljavanje uveli smo davno odlukom Općinskog vijeća. Godišnje se u budžetu za tu svrhu predvidi nekad pola, a nekad i do milion KM. Radimo sve da zadržimo ljude, ali, nažalost, opet odoše. Nekad su odlazili trbuhom za kruhom oni koji nisu imali zaposlenje, a danas idu i oni koji rade. Ali to nije slučaj samo u Prozoru/Rami nego i u drugim sredinama - ističe Ivančević.

Za kapitalne investicije više od 10 miliona KM

Osim raznih poticaja kojima stimuliraju ostanak, Općina ove godine planira izdvojiti iz budžeta više od 10 miliona KM za uređenje, izgradnju, rekonstrukcije i slično.

- Mislim da smo dobro posložili budžet. U općini su velika gradilišta, radimo puteve, vodovod, razne objekte, sanaciju deponije i slično - dodaje Ivančević.

Podsjeća da je općinski budžet, kada je on došao na funkciju načelnika 2008. godine, iznosio tek oko četiri miliona KM i da je višestruko uvećan zahvaljujući naknadama za potopljeno zemljište oko Ramskog jezera.

Izvor: avaz.ba

Autor

Dnevni avaz

Dnevni avaz

www.avaz.ba

Please publish modules in offcanvas position.