Foto: Arhiv/Internet Foto: Arhiv/Internet

Visoki predstavnik Valentin Inzko na godišnjici utemeljenja Župe Srca Marijina - Skopaljska Gračanica

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / četvrtak, 01 Februar 2018 07:31

Svečano euharistijsko slavlje u povodu godišnjice utemeljenja Župe Srca Marijina-Skopaljska Gračanica, u naselju Humac na teritoriji općine Gornji Vakuf-Uskoplje, upriličeno je sinoć.

Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto služio je misu, a prije mise je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja vjernika, ali i državnih službenika i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka. Također, izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja mladih i djece naglašavajući da su oni budućnost crkve, ali i cijele bosanskohercegovačke zajednice. Osim Inzka misi i obilježavanju godišnjice prisustvovali su predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio. Prisustvovali su i predstavnici Republike Hrvatske koji su pomogli u osiguranju sredstava neophodnih za obnovu crkve, koja je dobrim dijelom sanirana nakon što je oštećena 1993. godine. Pomoć u obnovi župne crkve pružili su Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Prije mise je istaknuto da se danas obilježava 107. godišnjica od osnivanja Župe Srca Marijina - Skopaljska Gračanica. Na današnji dan  1911. godine tadašnji vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler utemeljio je župu svetog Jeronima sa sjedištem u Gračanici. Župa obuhvaća 12 sela.

Uz godišnjicu utemeljenja Župe Srca Marijina-Skopaljska Gračanica, obilježena je i 20. godišnjica povratka njenih župljana. Do proteklog rata u župi je živjelo oko 650 porodica, odnosno 2.980 vjernika, dok trenutno broji 263 domaćinstva. U povodu godišnjice utemeljenja Župu Srca Marijina-Skopaljska Gračanica dan ranije je posjetio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. Skopaljska Gračanica nalazi se uz rijeku Vrbas u jugozapadnoj Bosni na otprilike pola puta između Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Bugojna, uz magistralnu cestu Prozor -  Gornji Vakuf-Uskoplje - Bugojno.

Vecernji.ba

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.