Donijeta Odluka o prenosu koncesije: Ko će tražiti zlato u Mačkari?

Donijeta Odluka o prenosu koncesije: Ko će tražiti zlato u Mačkari?

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / srijeda, 07 Februar 2018 07:54

Vlada SBK je na prijedlog Ministarstva privrede krajem prošle godine donijela Odluku o davanju saglasnosti za prenos ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju zlata i obojenih metala na lokalitetu "Mačkara-Mračaj" općina Gornji Vakuf-Uskoplje sa koncesionara "Glanz Investment" d.o.o. Sarajevo na privredno društvo "Ludiya" d.o.o. Sarajevo.

Kako su za Akta.ba portal potvrdili u Ministarstvu privrede ovoga Kantona donesena je i Odluka o davanju saglasnosti za prijenos ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju željeznih ruda na lokalitetu "Radovan" općina Gornji Vakuf-Uskoplje sa koncesionara "Glanz Investment" d.o.o. Sarajevo na privredno društvo "Ludiya" d.o.o. Sarajevo.

Sami proces pribavljanja dokumentacije oko istraživanja zlata na ovom lokalitetu traje već godinama. Još 2014. godine predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona i malezijske firme Glanz investment u Travniku su potpisali ugovore o koncesiji za istraživanje i eksploataciju željezne rude, te zlata i obojenih metala na dva lokalita općine Gornji Vakuf/Uskoplje.

Koncesija je data na 30 godina, a najavljena ulaganja su bila 30 miliona maraka uz otvaranje oko 500 radnih mjesta.

U Ministarstvu su pojasnili kako za bilo kakva dalja istraživanja su potrebne dozvole, kao o odobrenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Na adresu ovoga Ministarstva, kažu još uvijek nije dostavljen zahtjevi za istraživanje pomenutih mineralnih sirovina na predmetnim lokalitetima.

S druge strane, investitor je voljan realizovati navedeni projekat, međutim već tri godine od državnih organa čekaju odobrenja kako bi krenuli u investiciju.

Prema pričama ljudi iz ovog kraja zalihe zlata ovdje su velike. U Mačkarama su postojale topionice gdje se topilo zlato koje je kasnije prodavano u Evropi. Izvozilo se čisto zlato, mnogi su se u to vrijeme i obogatili zahvaljujući zlatu i živi.

Akta.ba

Oznake

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.