Iako postoji video snimak njihovog zarobljavanja, Tužilaštvo BiH “odbija” procesuirati odgovorne za strijeljanje Memić Hazima i Velagić Suada

Iako postoji video snimak njihovog zarobljavanja, Tužilaštvo BiH “odbija” procesuirati odgovorne za strijeljanje Memić Hazima i Velagić Suada

By / Srednjobosanski kanton / utorak, 13 Februar 2018 18:59

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine nalazi se predmet ratnog zločina nad dvojicom bivših pripadnika 707. brigade Armije R BiH koji su strijeljani početkom oktobra 1995. godine u Mrkonjić Gradu.

Naime, Bugojanci Hazim Memić i Velagić Suad su zarobljeni 2. oktobra 1995. godine od strane pripadnika Vojske Republike Srpske i Specijalne brigade policije RS. Zarobljeni su u mjestu Sitnica u blizini Ključa. Nakon što su zarobljeni oni su odvedeni u Mrkonjić Grad gdje su bili zatočeni nekoliko dana. Sa Hazimom Memićem i Suadom Velagićem bili su zarobljeni još trojica Bošnjaka iz Donjeg Vakufa.

Oni su kasnije oslobođeni zahvaljujući pomoći komšije Srbina iz Donjeg Vakufa koji se zove Željko Nenad. Nažalost, Hazim i Suad nisu bili te sreće, oni su strijeljani ispred škole u Mrkonjić Gradu. Njihova tijela pronađena su kada su HV i HVO ušli u Mrkonjić Grad.

Već duže vrijeme na internetu se vrti video snimak zarobljavanja Hazima Memića i Velagić Suada. Na tom snimku se jasno vidi ko ih je zarobio, ispitivao i odveo prema Mrkonjić Gradu. Također, na snimku se vidi kako Hazim Memić razgovara sa jednim od onih koji su ga zarobili, vidi se da se znaju.

Porodica Hazima Memića tvrdi je riječ o poznatom Bugojancu koji je danas rukometni trener u Republici Srpskoj. I pored ovog snimka koji je jasan dokaz ko je odgovoran za zločin nad Hazimom Memićem i Suadom Velagićem, tužiteljica Olivera Đurić godinama drži ovaj predmet u ladici i ne čini ništa da se odgovorni zločinci sa spomenutog snimka privedu pravdi.

Tužiteljica Đurić ovaj slučaj vodi pod oznakom “Nepoznati počinilac”. Porodice ubijenih pripadnika Armije R BiH su ogorčene ovakvim ponašanjem Tužilaštva BiH, te pozivaju da se konačno procesuiraju odgovorni za ubistvo njihovih najmilijih.

Saff.ba

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.