Škulj: Zakon o plaćama (Foto: Avaz) Škulj: Zakon o plaćama (Foto: Avaz)

Policija u SBK još bez kolektivnog ugovora: Zbog neispunjenih obaveza 700 tužbi protiv Kantona?!

By / Srednjobosanski kanton / petak, 16 Februar 2018 11:28

Policija i zaposleni u MUP-u Srednjobosanskog kantona još nemaju potpisan granski kolektivni ugovor. Osim toga, Vlada SBK ne ispunjava ni ranije preuzete obaveze.

- Vlada Srednjobosanskog kantona nije ispunila obaveze iz sporazuma s uposlenima iz MUP-a SBK vezano za ocjenjivanje policijskih službenika. To je trebalo biti ispunjeno protekle godine, a, ako ne bude realizirano, moguće je podnošenje oko 700 tužbenih zahtjeva - ističe Dragan Škulj, predsjednik Sindikata policije i uposlenika MUP-a SBK.

Iz Sindikata policije i uposlenika MUP-a SBK navode da je Zakon o plaćama stupio na snagu 2011. godine i još nikad nije došlo do povećanja osnovice plaća, a rasli su i životni troškovi, dok je kantonalni budžet otad porastao sa 160 miliona KM na više od 200 miliona maraka.

Pregovori oko novog kolektivnog ugovora za policiju i zaposlene u MUP-u SBK počeli su još krajem 2016., a posljednja runda pregovora održana je u septembru prošle godine. Otad nema ni pregovora, ali ni dogovora oko novog kolektivnog ugovora.

Dnevni avaz

Autor

Dnevni avaz

Dnevni avaz

www.avaz.ba

Please publish modules in offcanvas position.