Bugojno: Vučić nije prijavio djedovinu u Čipuljiću

Bugojno: Vučić nije prijavio djedovinu u Čipuljiću

By / Srednjobosanski kanton / nedjelja, 25 Februar 2018 19:50

Mještani bugojanskog sela Čipuljić ovih dana čekaju na rasplet priče o imovini srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, porijeklom iz ovog mjesta.

Mediji su prenijeli da bi porodica Vučić mogla ostati bez nekretnina u Čipuljiću, s obzirom na to da nije obaviještena o projektu registracije nekretnina u FBiH i nije se registrirala.

Neka plate

Mještani, koji nisu htjeli pred objektive, kažu da se zakon mora poštovati i da, ako su to oni uradili i znali sve o projektu registracije, nema razloga da to nije znala i porodica srbijanskog predsjednika.

- Ja sam svoje nekretnine odavno prijavio. S obzirom na to da sam izbjeglica, morao sam riješiti 100 papira, ali na kraju sam uspio. Ako sam ja mogao, zašto to ne bi mogla porodica srbijanskog predsjednika? Ako to nisu prije riješili besplatno, sada neka plate - rekao je mještanin Safet.

Lokalni Srbi, uglavnom starije osobe, kažu da ni sami o projektu registracije nekretnina ne znaju ništa.

- Stvarno ne znam, nisam dobio nikakvu obavijest, pa vjerujem da je tako i s Vučićima - rekao je Slobodan iz Čipuljića.

U lokalnoj, izuzetno uređenoj pravoslavnoj Crkvi rođenja presvete Bogorodice zatekli smo sveštenika Slavišu Đurića, koji nam je kazao da Vučići često posjete rodni kraj, a da u kući pored njihovog urušenog porodičnog imanja živi stric srbijanskog predsjednika.

- Čovjek je teško bolestan i ne može govoriti, a predsjednik Vučić i njegova porodica često dođu u Čipuljić. Mislim da je on posljednji put bio nakon posjete Sajmu u Mostaru - rekao je Đurić.

Obnova imanja

Iako su mediji pisali da Vučić namjerava obnoviti porodično imanje, ono je još ruševina, a mještani kažu da bi bilo dobro zbog samog mjesta da to na kraju i napravi.

- Bilo bi ljepše proći kroz mjesto i gledati uređeno imanje umjesto ruševine - kazali su.

Morali bi izdvojiti znatnu sumu novca

Postupak besplatne registracije nekretnine u katastarskoj općini Čipuljić proveden je još 2011., a takav projekt u FBiH provodi se besplatno i do polovine ove godine.

Cilj mu je uskladiti katastarske i gruntovne podatke o zemljištu i vlasnicima, a Bugojno trenutno nije obuhvaćeno tim projektom, pa bi Vučići morali izdvojiti znatan iznos novca da registriraju posjede.

Avaz

Autor

Dnevni avaz

Dnevni avaz

www.avaz.ba

Please publish modules in offcanvas position.