Foto: Dnevnik.ba Foto: Dnevnik.ba

Gornji Vakuf-Uskoplje: Premijerno prikazan film "Putevi duhana"

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / utorak, 10 April 2018 07:30

U prepunoj kino dvorani Centra za kulturu,  Gornji Vakuf-Uskoplje, održana je primjera dokumentarnog filma “Putevi duhana” čiju režiju potpisuje poznati hrvatski snimatelj Mirko Pivčević iz Splita, scenarij nagrađivani književnik Josip Mlakić.

Film koji je ispraćen dugim pljeskom nazočne publike bavi se osobama koje su svoju i egzistenciju svojih porodica održavali švercom duhana od Hercegovine, pa sve do Srednje Bosne.

Preživjeli svjedoci slikovito evociraju sjećanja na kakve načine i preko kojih barijera su prije 50 i nešto godina zarađivali novac švercajući duhan pod okriljem noći, kiše, snijega i oluja izbjegavajući respresivni policijski aparat iz razdoblja bivše Jugoslavije.

Koliko je taj švercerski put bio opasan, pokazuju i svjedočenja o policijskim ubistvima na tom švercerskom putu pojedinih članova njihovih porodica za koje nikada nije niko odgovarao. Izjave svjedoka u ovom kratkometražnom dokumentarcu ilustriraju igrane scene “švercera” koji su prije par mjeseci snimane na pitoresknim i snijegom zavijenim predjelima planina Raduša, Vrana, Čvrsnice, Makljena.

Film je potpomognut sredstvima Fondacije za kinematografiju i Hrvatskog audiovizualnog centra, a produkciju potpisuju producent Ivica Perić-Maradona iz produkcije Scena, Mario Vukadin iz produkcije Olimp. Dokumenatarni film “Putevi duhana” odrađen je uz saradnju s širokobriješkom produkcijskom kućom “Kadar”.

Hercegovačka premijera održat će se na ovogodišnjem Mediteran Film Festivalu, priopćeno je na stranicama MFF-a.

Dnevnik.ba

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.