Hanefija Prijić Paraga najkasnije na ljeto izlazi na slobodu

Hanefija Prijić Paraga najkasnije na ljeto izlazi na slobodu

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / ponedjeljak, 14 Maj 2018 08:41

Vrhovni sud Italije potvrdio je presudu za Hanfiju Prijića Paragu u trajanju od dvadeset godina. Uz vrijeme koje je proveo u zatvoru u Zenici, te pritvorima u Njemačkoj i Italiji, on je već danas slobodan čovjek.

- To znači da će moj klijent uskoro biti slobodan. Vrijeme izlaska ne zavisi od mene, već od zatvorske pravde, objašnjava advokat Chantal Frigerio, bivši vojni advokat. Moglo bi biti pitanje nekoliko mjeseci. Vjerojatno do ljeta.

- Rano puštanje na slobodu mora se odlučiti za vrijeme saslušanja pred Nadzornim sudom, objašnjava advokat koji će u narednim danima upoznati Paragu u zatvoru Vigevano u kojem je zadržan nekoliko mjeseci.

- Ne bi trebalo biti razloga da se poriču slobode onima koji su već služili više nego što bi trebali, dodaje advokat Frigerio. - Bosanska osuda i broj onoga što se već pretpostavlja automatski se dodaju. Paraga je bio iza rešetaka 13 godina i 4 mjeseca u Bosni, a više od dvije u Njemačkoj, nakon uhićenja u oktobru 2015. u Dortmundu, i Italiji gdje se nalazi prije početka procesa. Ako se broj dodaje na olakšanje predviđeno oprostom (tri godine) i one za dobro ponašanje (dvije godine), već odrađeni pritvor premašuje dvadeset godina utvrđenih pravomoćnom presudom od petka.

Gornjivakuf-x.com

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.