FOTO: OŠ 'Pajić Polje' u emisiji Televizije BiH 'Roditeljski sastanak'

FOTO: OŠ 'Pajić Polje' u emisiji Televizije BiH 'Roditeljski sastanak'

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / petak, 25 Maj 2018 08:30

Dana 24. maja 2018. godine  Bojan Tomić,  urednik emisije o dobrim obrazovnim praksama  „Roditeljski sastanak“  sa BHT gostovao je u Osnovnoj školi „Pajić Polje“ u Pajić Polju, na poziv saradnice istoimenog programa, nastavnice Vernese Manov.

Tematski okvir emisija snimanih sa nastavnim osobljem i učenicima odnosio se na to kako i u prigradskim sredinama postoje uslovi da se svestrana talentirana  djeca  podržavaju u svojim postignućima i kako im se stvaraju uslovi da svoju svestranost razvijaju i usmjeravaju dalje u svom odrastanju, obrazovanju i odgoju.

Sjajan uvod i priču o mjestu gdje se škola nalazi, postignućima i rezultatima koje učenici ove škole postižu pripremile su učenice Dženana Duvnjak, Delila Hamzić, Dženita Muratspahić, Mejrema Duvnjak.

Učenice Nudžejma Zahirović i Saudina Brzika sa svojim prijateljima iz razreda Muminović Amerom i Meldinom Mujkić predstavile su Književni kutak. Njihov razred VII1 dao je posebno pozitivan primjer o uslovima za rad i stjecanje znanja kroz  prijateljstvo i humanost u razredu.

Emina Čukurija predstavila je svoj likovni talent, dok su učenice Amila Hamzić i Nedžla Avdibašić, te Amela i Adna Mujčić govorile o muzičkim, glumačkim i plesnim i sportskim aktivnostima u svom životu.

Emina Bektić se predstavila u emisiji sa bezbroj medalja osvojenih na balkanskim i evropskim karate takmičenjima, te je govorila o svojim pogledima na ciljeve koje želi u sportu i učenju da postigne.

Posebno interesovanje kod urednika emisije motivirali su učenici Mirza Garib i Mirnes Muratspahič govoreći o najboljim rezultatima, postignutim prvim mjestima u takmičenjima iz programiranja robota pod mentorstvom nastavnika Ćosić Hasiba.

Bila je ovo sjajna prilika i da se o radu škole, trendovima i trenutnoj situaciji u ovoj školi oglasi i direktor škole, gospodin Saudin Čajdin.  Direktor škole je kroz razgovor sa urednikom emisije istaknuo da značaj kvalitetnog nastavnog osoblja itekako gradi dobar imidž škole. Iako po broju učenika i mjestu gdje se nalazi manja od škola iz gradskih sredina, Osnovna škola „Pajić Polje“ sigurno ne zaostaje za školama u kojima se kroz dobru nastavnu praksu djeca podstiču na kvalitetno orazovanje i život.

O  kreativnom razvoju djece i tinejdžera školskog doba govorila je pedagogica škole, gospođa Nermina Dizdarević Maglić. Pedagogica škole je posebnu pažnju u svom obraćanju široj publici posvetila značaju prepoznavanja kreativnosti i usmjeravanja kreativaca  kroz njihov razvoj u osnovnoj školi

Upravo o najranijim fazama razvoja dječije ličnosti, utjecajima na dječiji psiho-fizički i kreativni razvoj govorila je učiteljica Azra Zahirović koja  svoju dugogodišnju posvećenost radu sa djecom  nastavlja i dalje da praktikuje i  pokazuje na taj način vrlo humaniziran i pedagoški pristup djeci školskog uzrasta. Dugogodišnji rad i istrajnost učiteljice Azre Zahirović ogleda se i prelaskom djece u predmetnu nastavu gdje djeca samo nastavljaju dobar temelj u navikama za učenje i kreativnosti graditi i dalje kroz osnovno i srednje obrazovanje.

Snimanje emisije je pružilo šansu da se predstave i učenici koji svoj izraziti talenat ispoljavaju baveći se istovremeno raznolikim hobijima i interesovanjima te na taj način razvijajući talente i afinitete prema nauci, tehnologiji, umjetnosti i sportu.

Priča o početku rada Škole za rukomet „Sloga“Gornji Vakuf- Uskoplje  je takođe priča o kvalitetnoj nastavnoj praksi i potkrijepila je sve gore navedeno te po riječima rukometnog trenera školske ekipe, Junusa Čajdina, vrlo je značajno to što se i djevojčicama i dječacima iz manjih mjesta poput Pajić Polja daje prilika u svojoj  školi razvijaju afinitete prema bavljenju sportom. Sve veći interes za rukomet  daje motivaciju i djeci i nastavnicima da ovakve tendencije prema što kvalitetnijem obrazovanju podrže i u narednom periodu.

Nakon snimanja kvalitetnog programskog sadržaja uočeno je da će se priča o pozitivnim tendencijama u obrazovnim praksama emitirati u više emisija „Roditeljskog sastanka“ što potvrđuje činjenicu da su kvalitet, kontinuitet i  rezultati ove škole usmjereni ka što kvalitetnijem obrazovnom procesu.

Novi susret i snimanja mnoštva nesnimljenog, a što zavrijeđuje pažnju, zakazali su ubrzo.

O terminima emitiranja emisija uslijedit će naknadno informacije.

Vernesa Manov

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.