Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba

Veliki pad broja upisanih srednjoškolaca u SBK, Vitez i Donji Vakuf nemaju učenika niti za jedno odjeljenje

By / Srednjobosanski kanton / utorak, 26 Juni 2018 12:59

U prve razrede srednjih škola u Srednjobosanskok kantona (SBK) upisano je 1.018 učenika, a očekuje se da, zbog smanjenog broja, bez dijela norme ostane oko 150 profesora, rečeno je danas na vanrednoj sjednici Vlade SBK-a u Travniku.

"Mi i sada imamo veliki broj nastavnika koji nemaju potpunu normu, a njihov broj u idućoj školskoj godini još će se i povećati. Očekujemo da oko 150 ljudi ostane bez potpune norme, dok će vrlo mali, zanemariv broj, ostati bez posla. Međutim, povećao se fond sati u osnovnim školama, tako da će ti profesori moći aplicirati na konkurse u tim školama i tako kompletirati svoje norme. Na tim konkursima imat će prednost u odnosu na one koji traže prvo zaposlenje", kazala je novinarima kantonalna ministrica obrazovanja Katica Čerkez.

Ona je podsjetila je da se radi o očekivanom problemu koji je nastao zbog uvođenje devetogodišnjeg sistema obrazovanja u škole SBK.

"I prije tri-četiri godine znali smo da postoji razlog za brigu, jer će uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja u osnovnim školama izazvati posljedice na upis u prve razrede srednjih škola. Tako da sada imamo najmanji broj upisanih učenika u srednje škole, odnosno njih 954 iz SBŽ-a, dok su 64 učenika došla iz drugih županija s namjerom da kod nas upišu medicinsku školu ili medresu u Travniku", istaknula je Čerkez.

Dodala je kako se nakon prvog upisnog roka očekuje formiranje 64 odjela prvih razreda srednjih škola, a kompletna informacija bit će poznata nakon drugog upisnog roka u julu.

"Prema odluci kantonalne vlade, odstupili smo i od pedagoških mjerila, pa će, iznimno u ovoj godini i samo u prvim razredima srednjih škola, biti formirani odjeli koji mogu imati minimalno 16, a maksimalno 20 učenika", kazala je Čerkez.

Po njezinim riječima, u nekim srednjim školama trenutno nema uvjeta za formiranje nijednog odjeljenja prvog razreda.

"Radi se o Srednjoj mješovitoj školi Vitez i Srednjoj školi u Donjem Vakufu. Jedna ima šest, a druga devet učenika koji ih žele upisati, ali možda u drugom upisnom roku dobiju odgovarajući broj učenika za formiranje odjela", naglasila je Čerkez.

Drugi upisni rok u srednjim školama u SBK-u bit će održan 4. i 5. jula.

FENA/Klix.ba

Autor

Klix

Klix

Klix.ba

Please publish modules in offcanvas position.