FOTO: Dani deblokade i sjećanje na šehide Bistrice

FOTO: Dani deblokade i sjećanje na šehide Bistrice

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / ponedjeljak, 06 Avgust 2018 23:56

U subotu, 04. avgusta 2018. godine, u Bistrici kod Gornjeg Vakufa održana je manifestacija „Dani deblokade i sjećanje na šehide Bistrice“.

Prva subota mjeseca avgusta se tradicionalno, već dugi niz godina u džematu Bistrica pri MIZ Gornji Vakuf, obilježava kao dan sjećanja na šehide Bistrice. Tad se džematlije prigodnim programom prisjećaju 72 šehida, i to 52 šehida iz džemata Bistrica i 20 šehida iz drugih džemata.

Centralni program je izveden na šehidskom spomen obilježju, a u   programu su učestvovali imami MIZ Gornji Vakuf, hor BZK Preporod, kao i džematlije džemata Bistrice.

Skupu su prisustvovali predstavnici vjerskog, javnog društvenog, kulturnog i političkog života opštine Gornji Vakuf.

Ašere je proučio Rešid-ef. Bektić, a pozdravni govor je održao imam džemata Bistrica, Nijaz-ef. Keso, dok je hor BZK Preporod izveo dvije ilahije. Nakon proučenih ilahija skupu su se obratili presjednik OPŠ g-din. Mirsad Delić i načelnik općine g-din. Sead Čaušević. Poslije polaganja cvijeća okupljenima se obratio i glavni imam prof. Hidajet-ef. Polovina, a ispred Muftijstva travničkog, kao izaslanik obratio se prisutnima mr. Muhamed-ef. Pezić, pomoćnik Muftije za vjerska pitanja i obrazovanje, koji je na kraju proučio dovu.

Nakon završetka programa prisutni su pozvani da pogledaju izložbu slika koja je upriličena u prostorijama područne osnovne škole u Bistrici.

Muftijstvo travničko

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.