Foto: GornjiVakuf-x.com Foto: GornjiVakuf-x.com

FOTO: Pohod na Ciganske njive

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / nedjelja, 02 Septembar 2018 15:31

Tradicionalnim pohodom na Ciganske njive danas je obilježena godišnjica od pogibije rahmetli Atife Karalić – Tifke i Dželilhodžić Mustafe – Mute, ali i na druge poginule na ovom lokalitetu:  Saliha Dugalića, Asima Đelilovića, Hajrima Krasnićija, Safeta Kelića, Muzafera Mišića, Muju Muminovića, Asima Ramića, Semina Smajića, Huseina Šljivu i Muhameda Tihakka.

U ljeto 1993. godine na brdima iznad Mahale vodile su se velike borbe između Armije BiH i HVO i HV za Gornji Vakuf.

Težak dan za Armiju bio je 3.09.1993. godine. Tog dana na lokalitetu Stublića poginuli su Mišić Muzafer i Ramić Asim, a teško je ranjen Dželilhodžić Mustafa, kojem je u pomoć pritekla gornjovakufska heroina Atifa Karalić. Dok mu je ukazivala pomoć, na lokalitetu Ciganskih njiva, pripadnici HVO  i HV, koji su napadali grad, su bacili granatu i Tifka i Muta su na licu mjesta ostali mrtvi.

Tugu tog nesretnog 3. septembra upotpunila je smrt Bušatlić Amira, koji je prethodnih dana bio teško ranjen na Stubliću. Na ovaj dan ranjen je i Asim Demirović – Asko.

Na Centralnom šehidskom mezarju proučena je fatiha te položeno cvijeće, odakle su se učesnici pohoda uputili prema Ciganskim njivama.

Na Ciganskim njivama Jasin pred duše šehida proučio je glavni imam Medžlisa IZ Gornji Vakuf Hidajet Polovina, dok je pozdravni govor ispred organizatora, Udruženja Branioci grada održao Nijaz Gudić. Čas historije je održao ratni komandant Dževad Agić.

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.