Izlazi iz štampe knjiga 'Svjedoci zla' autora Akifa Agića i Faruka Vele

Izlazi iz štampe knjiga 'Svjedoci zla' autora Akifa Agića i Faruka Vele

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / ponedjeljak, 10 Septembar 2018 07:31

„Svjedoci zla“, nova knjiga legendarnog gornjovakufskog ratnog reportera Akifa Agića i novinara Faruka Vele izlazi iz štampe i uskoro će se pojaviti u prodaji, prenosi bh. informativni servis INS (Bosnian News Service).

Knjiga je, smatraju autori, nesumnjivo prilika za suočavanje s istinom i poziv na dijalog, te uviđanje činjenice da je tzv. Herceg-Bosna, koja je ujedno centralna tema ovog djela, nanijela veliko zlo i samom hrvatskom narodu.

„Knjigu sam pročitao, poštena je i iskrena“, zapisao je, uz ostalo, fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Nekadašnji mostarski muftija i svjedok patnji opkoljenog Mostara, Seid ef. Smajkić, istakao je da je „riječ o vrijednoj i autentičnoj građi“, o, prije svega, „zloćudnoj agresiji prema Republici Bosni i Hercegovini utemeljenoj na zločinačkoj paradržavnoj tvorevini Herceg-Bosni“.

„Cijenjeni autori su na markantan način naslikali nacionalističko-fašističke pretenzije Tuđmana i Miloševića prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima u njoj“, naveo je Smajkić.

Inače, riječ je djelu na 480 strana, pisanom godinama, koje na osnovu brojnih dokaza, fotografija, stenograma, najčešće dokumenata Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao i brojnih razgovora koje su autori vodili od početka devedesetih godina prošlog stoljeća do danas, potpuno raskrinkava agresiju Republike Hrvatske, tzv. Herceg-Bosnu, kao i politiku HDZ-a BiH, kako u prošlosti, tako i danas. O onome što je pravosnažna presuda Haškog tribunala nazvala „udurženim zločinačkim poduhvatom“ i „međunarodnom oružanom sukobu“ s učešćem Hrvatske vojske.

Ono što je posebno značajno u knjizi jesu spiskovi logoraša logora tzv. Herceg-Bosne koje su sačinile strukture HVO-a.

Knjiga dokumentira učešće Tuđmanovih specijalaca u napadu na Gornji Vakuf, kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarević odlikovala navedene jedinice, šta su pripadnici HV-a sami pisali o operacijama u BiH. Ali i o zločinima u Mostaru i slučaju „Vranica“, Ahmićima... Tu je i priča sa čovjekom koji je preživio „živi štit“, razgovor sa žrtvama zlostavljanja i mučenja u Prozoru itd.

Također, autori donose argumente kako je Tuđman izdao Posavinu, piše o tome ko je u Zagrebu referirao da od „Bune do Stoca više nema muslimana“, o imamima žrtvama tzv. Herceg-Bosne, logorima i zločincima iz Heliodroma, Dretelja, Gabele, Koštane bolenice, Ljubuškog, Mašinskog fakulteta u Mostaru.

Na koncu, ovo djelo se bavi pravosnažnom presudom u slučaju „Prlić i ostali“, kao svojevrsnim historijskim epilogom, te donosi važne činjenice o njoj, kao i priču o suočavanju sa zločincima.  

U knjizi govore Stjepan Mesić, Ante Nobilo, fra Ivo Marković, Tvrtko Jakovina, Boris Pavelić, Marijo Pejić, Ivica Jeger. Autori presnoe i svoje ranije razgovore sa prof. dr. Ivom Bancem, fra Lukom Markešićem, nekadašnjim mostarskim muftijom Seidom ef. Smajkićem, aktuelnim mostarskim muftijo Salemom ef. Dedovićem i drugima.

„Zločini Hrvtaske su strašni i nose bol koji teško zarasta, a liječi se samo ISTINOM. Zločinac Franjo Tuđman je sve učinio da podjeli Republiku BiH i da uništi Bošanjake na dijelu teritorije BiH koju je želio okupirati. Izdaja i zlo koju je učinio ima svoje korjene i danas od čega štetu imaju bosanski Hrvati i Bošnjaci, ali i Hrvati u Hrvtaskoj. Zločinac koji je bio načelu UZP-a je svojim naredbama učinio zlo i vojacima HV-a i HVO-a kojih je hiljede stradalo na tlu BiH. Njihovi roditelji misle da su bili u misiiji slobode, a zapravo su bili u misiji velikog zla, u koju ih je poslao „vrhovni komandant“ HV-a.  Tako se zločin čini prema svima nama. Svjedoci zla jeste "živa knjiga". Ona ostaje poslije nas da svjedoči o velikom vojnom porazu zločinaca Franje Tuđamana, čiji sljedbenici sada pokušauvaju to ispraviti političkom ucjenom“, kaže nam Akif Agić, dodajući da „svaki pošteni Hrvat treba da se stidi i ogradi od monstruma Franje Tuđmana“.

„U knjizi na 480 stranica donosimo više od istine, dovoljno da se svako zgrozi na spomen imena zločinca Franje Tuđmana“, kazao je Agić.

Faruk Vele napominje da je ova knjiga posebno važna jer dolazi nakon pravosnažne presude u slučaju „Prlić i ostali“. To je slučaj koji je Vele pratio od samog početka.

No, zapjenušane reakcije na presudu iz Hrvatske, koje su zgrozile svijet, prema Veli, dokaz su zašto su ovakve knjige potrebne.

„One imaju za cilj da ukazuju na zlo, kako se ono ne bi ponovilo“, rekao je Vele.

Posljedica jedne takve politike jeste rast desnih opcija i radikalizma u Hrvatskoj.  Vidjelo se to i nedavno kada je veliki uspjeh hrvatske nogometne selekcije gurnut u blato nacional-šovinizma.

„Nažalost, ideja s kojom se krenulo u realizaciju priče o tzv. Herceg-Bosni je i dalje živa i izvor je novih nesuglasica Hrvata i Bošnjaka, kako u BiH tako i u regionu. HDZ i takva hrvatska politika ne mogu da izađu iz kruga politike koja želi realizirati ratne ciljeve. To sa sobom nosi mržnju i zlo. Ovom knjigom želimo otvoriti dijalog sa svim poštenim ljudima, kako nam se zlo ne bi ponovilo. S istinom se moramo suočiti, ma kakva bila, i na svim stranama. Baš kao što sam kao novinar godinama pisao o zločinima u Grabovici, u Trusini, Uzdolu, što jeste sramota Armije RBiH, pa i Bošnjaka, tako smo na ovom mjestu pisali o onome što se može nazvati sramotom hrvatskog naroda. Kao takav će taj dio historije Hrvatske i bh. Hrvata ostati upisan u svjetske anale“, kazao je Vele.

INS.ba

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.