FOTO: Crveni križ Gornji Vakuf-Uskoplje obilježio 'Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18.10.'

FOTO: Crveni križ Gornji Vakuf-Uskoplje obilježio 'Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18.10.'

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / četvrtak, 18 Oktobar 2018 19:41

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se 18.10. svake godine od 2007. sa ciljem da se podigne svijest o problemu trgovine ljudima, ljudskim pravima, kao i potrebi za kvalitetnijim politikama za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima.

Trgovina ljudima je globalan problem i jedan od najperfidnijih oblika kriminala na svijetu koji utiče na život miliona ljudi širom svijeta i oduzima im njihovo dostojanstvo. Prema postojećim analizama identifikovanih slučajeva trgovine ljudima, potencijalni trgovci ljudima mogu biti: partneri/članovi porodice, makroi, vlasnici javnih kuća i menadžeri salona za masaže, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici fabrika i korporacija, bande i kriminalne mreže i ostali. Široki spektar kriminalaca, uključujući makroe pojedince, porodične organizacije, male firme, kriminalne mreže i internacionalne kriminalne organizacije mogu biti trgovci ljudima.

Žrtve trgovine ljudima mogu biti žene, djeca i muškarci prisiljeni, prevareni ili navedeni na prostituciju, kao i bilo koji drugi oblik rada ili usluga, kao što su recimo radnice/i držani u kućama ili na farmama prisiljeni da rade protiv svoje volje.

Prema podacima Ujedinjenih nacija oko 600.000 žena, djece i muškaraca svake godine nađe u lancu trgovine ljudima.

Danas, 18.10.2018.godine, održana je zajednička akcija općinskih organizacija Crvenog križa u Novom Travniku, gdje je i organizacija Crvenog križa Gornji Vakuf-Uskoplje učestvovala u obilježavanju Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.. Kao i uvijek naši volonteri su dali sve od sebe da ovaj dase i ovaj značajan datum obilježi u skladu sa upustvom Crvenog križa SBK/KSB te se zahvaljiva organizatoru ovog projekta i svim mladim Crvenog križa SBK/KSB na čelu sa Katarinon Franjić.

Oznake

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.