Jasminka Drino Kirlić dobitnica Mirovne nagrade Mreže za izgradnju mira

Jasminka Drino Kirlić dobitnica Mirovne nagrade Mreže za izgradnju mira

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / utorak, 11 Decembar 2018 07:52

U okviru svečanosti koju su povodom 70. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u Sarajevu organizirali Mreža za izgradnju mira i USAID-ov projekat PRO-Budućnost, pred 500 gostiju dodijeljene su novinarska nagrada “Srđan Aleksić” i Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira.

Nakon razmatranja svih prijava i na osnovu ranije utvrđenih kriterijuma, Komisija, koju je činilo ukupno 15 osoba, u kategoriji Mirovna nagrada - osoba, nagradu je zasluženo dobila Jasminka Drino Kirlić iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, dugogodišnja aktivistkinja koja je 41 godinu svog života radila u srednjoškolskom obrazovanju, u razrušenoj i podijeljenoj sredini osnovala je i vodila Omladinski centar. Podržavala je mlade, žene, porodice nestalih, svoja iskustva je podijelila i sa ženama Ukrajine i Sirije.

Ove godine za Mirovnu nagradu Mreže za izgradnju mira bilo je nominovano 20 osoba.

Uspostavljanjem ove nagrade, koalicija 165 organizacija civilnog društva i škola iz čitave BiH koje čine Mrežu za izgradnju mira, željela je odati priznanje pojedincima i pojedinkama koji svojim radom i ličnim primjerom pokazuju kako se na ovim prostorima gradi mir, kako se njeguje kultura dijaloga i nenasilja, i kako se unapređuje društveni i ekonomski život Bosne i Hercegovine.

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.