NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Preveli smo za vas najvažnija pitanja i odgovore iz novog njemačkog Zakona o useljavanju

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Preveli smo za vas najvažnija pitanja i odgovore iz novog njemačkog Zakona o useljavanju

By / Bosna i Hercegovina / srijeda, 09 Januar 2019 11:28

Stručnjaci, dobrodošli!Novi zakon bi trebao olakšati migraciju kvalifikovanih radnika u Njemačku. Ovo su preduslovi.

Novi zakon u Njemačkoj trebao bi olakšati migraciju kvalifikovanih radnika u tu zemlju, a na stranici Ambasade Njemačke u BiH objavili su podatak da je upražnjeno 1,2 miliona radnika. Njemačkoj ekonomiji nedostaju stručnjaci, a demografske promjene će samo povećati nedostatak radnika.

Stoga bi novi zakon trebao otvoriti pristup njemačkom tržištu rada za kvalifikovane radnike iz zemalja van EU. To je suština novog Zakona o useljavanju

Nadalje, postoji perspektiva u ovom detalju: Kvalifikovani radnici su ohrabreni da ostanu.

Kada se počinje primjenjivati zakon o useljavanju?

Zakon još uvijek mora biti odobren od strane Parlamenta i očekuje se da će stupiti na snagu početkom 2020. godine.

Ko se smatra stručnom radnom snagom?

Univerzuitetski profesori s visokom stručnom spremom i radnici s kvalificikovanim strukovnim obrazovanjem, priznati u Njemačkoj.

Što je novo?

Ako još nemate ugovor o radu, ali možete dokazati da ste stručno osposobljeni za posao, dobićete boravišnu dozvolu na šest mjeseci kako biste pronašli posao. Za to vrijeme, osobe koje traže posao, mogu raditi do deset sati sedmično na probnom radu ili obavljati praksu. Preduslovi su dobro znanje njemačkog jezika na nivou B2 i dovoljno novca za život.

Prethodno je ovo bilo uređeno tako da je Savezna agencija za zapošljavanje ispitivala postoje li prikladni podnosioci zahtjeva iz Njemačke ili EU za to radno mjesto prije nego što je nekoj kompaniji bilo dopušteno zaposliti stručnjaka iz treće zemlje ( poput Balkana npr.). Ova se provjera prioriteta odbacuje - ali se može ponovo uvesti ako se tržište rada promijeni.

Imigracija kvalifikovanih radnika iz zemalja koje nisu članice EU-a nije ograničena na definisana „zanimanja koja nedostaju“.

U kojim profesijama nedostaju stručnjaci?

Tražimo liječnike, fizioterapeute i medicinske sestre, IT stručnjake, inženjere i obrtnike u građevinarstvu, stručnjake u avionskoj, mehatroničkoj, elektrotehničkoj, energetskoj tehnologiji i drugim MINT profesijama (matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika).

Gdje inostrani kvalifikovani radnici pronalaze informacije o radu u Njemačkoj?

Višejezični portal make-it-in-germany.com objedinjuje informacije o traženju posla, kvalifikacijama, tečajevima jezika, vizama, radnom okruženju i formalnostima u svakodnevnom životu.

O priznavanju stručnih kvalifikacija također informiše portal  anerkennung-in-deutschland.de

Buka.ba

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.