Hajrudin Alić: Od prodaje mlijeka školujem četvero djece

Hajrudin Alić: Od prodaje mlijeka školujem četvero djece

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / ponedjeljak, 28 Januar 2019 07:59

Hajrudin Alić (43) iz gornjovakufskog naselja Batuša uspješno se bavi stočarstvom u kojem je, kako kaže, prepoznao velike mogućnosti.

"Ovim poslom se bavim već dvadeset godina, a danas je moja porodica vlasnik farme krava. Posla je puno, ali kada neki posao radite s ljubavlju, nije teško", kazao je.

Dodaje da je, zahvaljujući učešću u projektu samozapošljavanja za koji se prijavio prije deset godina, registrirao obrt i proširio proizvodnju.

"Imamo dvadeset muznih krava i proizvodnju oko 6.000 litara mlijeka koje, na osnovu potpisanog ugovora, predajemo mljekari "Meggle" iz Bihaća. Zadovoljan sam dosadašnjom saradnjom ", naglasio je.

Ističe kako je u posao uveo cijelu porodicu i da ima svu potrebnu mehanizaciju za rad na farmi, te da se i ubuduće namjerava baviti poljoprivredom i stočarstvom.

"Ne mislim odustati od ovoga. Napravio sam novu štalu po evropskim standardima, kapaciteta trideset krava, i aplicirao za kantonalna sredstva namjenske podrške poljoprivredi za projekt proširenja stajskog objekta na kapacitet od pedeset grla", priča ovaj Gornjovakufljanin.

Smatra da sve farme na teritoriji ove općine imaju perspektivu, te da bi njihovim vlasnicima, ipak, od velike koristi bila veća podrška lokalne zajednice, kao i poticaji u primarnoj proizvodnji s viših nivoa vlasti.

"Uvjeti nisu baš najbolji za nas poljoprivrednike. Ulaganja su velika, a rezultati ne budu uvijek dobri. Ali, ne želim ostaviti svoju zemlju i ići u nepoznato. Želim ostati i raditi posao koji volim", zaključio je.

Na kraju kaže da od prihoda koje ostvari od stočarstva i poljoprivrede uspijeva školovati četvero djece, od kojih je najstarija kćerka studentica i osigurati sve što treba za svoju porodicu.

FENA/Klix-ba

Autor

Klix

Klix

Klix.ba

Please publish modules in offcanvas position.