Zubu vremena u Voljičkoj dolini odolijeva još samo jedna vodenica

Zubu vremena u Voljičkoj dolini odolijeva još samo jedna vodenica

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / srijeda, 06 Februar 2019 07:29

U gornjovakufskom selu Voljice nekad je svaka bogatija kuća imala svoju vodenicu, uz rijeku Voljišnicu i njene pritoke bile su nanizane jedna do druge. Razvojem tehnologije te pojavom velikih fabrika za proizvodnju brašna, vodenice su se počele gasiti. Jedina ispravna na ovom području je opstala vodenica Velage Osmanagića. Vodenica se nalazi u blizini njegove porodične kuće, pored obližnjeg potoka. U blizini nje se nalaze ostaci još dvije vodenice.

- Prije je svaka porodica imala svoju vodenicu i koristila je za svoje potrebe. Žitarice su se uzgajale na velikim površinama zemlje, danima bi se radila vršidba, ali toga više nema. Moja vodenica je u dobrom stanju, ali je ne pokrećem zato što nemam šta da meljem. Svi kupuju gotovo brašno - kazao nam je Osmanagić.

Dodaje da on ima 75 godina i da ne pamti kad je vodenica izgrađena, u ratu je bila oštećena, ali je ubrzo popravljena i osposobljena za rad. Ponovno ju je renovirao 2011. godine, ali je razočaran zato što mladi nisu zainteresirani za rad na njoj i strahuje da će i ona propasti kao i ostale.

Ovaj penzioner dane provodi žaleći za minulim vremenima, sakupljajući uspomene te izrađujući ukrase koji podsjećaju na starine. Svojim rukama je napravio muzičke instrumente gitaru, gusle i frulu.

N. Čaušević/Avaz.ba

Autor

Dnevni avaz

Dnevni avaz

www.avaz.ba

Please publish modules in offcanvas position.