Foto: Naila Čaušević Foto: Naila Čaušević

FOTO: Ante Radoš prvi povratnik u selo Voljice, sa komšijama Bošnjacima se dobro slaže

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / srijeda, 20 Februar 2019 12:38

Ante Radoš je prije tri godine na temeljima porušene porodične kuće izgradio novu kuću, u koju još uvijek ne može useliti zbog  tehničkih problema.  Naime, do rata je živio u selu Voljice, zajedno sa svojim komšijama Bošnjacima i Hrvatima. Nakon rata, u ovom selu su ostali živjeti samo Bošnjaci, u tridesetak hrvatskih kuća  se niko nije vratio, a on je sa porodicom ostao da živi u mjestu Trnovača. Ante Radoš je prvi od njih koji je odlučio da se vrati na svoju djedovinu.  Nakon što je napravio kuću, popravio je i vodovodne cijevi koje su bile oštečene i osigurao pitku vodu do kuće, poslao je zahtjev za ponovni priključak električne energije, ali još uvijek nije dobio odgovor.

- Prije više od godinu dana sam podnio zahtjev za priključak struje u Elektroprivredu BiH, ali nikad me nikad niko nije kontaktirao po tom pitanju, niti su došli ovdje. Moja kuća je udaljena oko 400 metara od posljednje kuće u selu, prije rata je ovdje bila i trafostanica i sve okolne kuće su imale struju- pojašnjava Radoš.

U razgovoru, Ante kaže da se odmori kada dođe na svoje, svaki dan dođe u kuću, posjedi do mraka, svrate mu i komšije Bošnjaci s kojima se dobro slaže. Radove po kući privodi kraju, ali mu je ipak najpotrebnija struja. Iako se na početku malo bojao, sada je siguran u svoj povratak, jer mu niko ne uništava imovinu.  Po ponašanju mještana vidi da je je dobrodošao, i ni po čemu ne može primjetiti da im smeta.

- Svaki dan sam ovdje, komšije svrate, malo razgovaramo, niko me ne dira. Kako ostavim, tako i zatečem, i jedva čekam da stvorim uslove da mogu ovdje i da prenoćim.  Otkako radim na kući, sadim i pšenicu na svojoj zemlji, nadam se da ću  kad budem ovdje duže boravio, zasaditi i povrće- završava Radoš.

Ante se nada da će njegov povratak potaknuti i ostale Hrvate da se vrate na svoje prijeratno ognjište, da obnove svoju imovinu, i da je ne zapuštaju.

Autor

Naila Čaušević

Naila Čaušević

naila.muratspahic@gmail.com

Please publish modules in offcanvas position.