Jelena Šarić, jedna od najmlađih policijskih službenica u činu inspektora: Trnovit put do pozicije zamjenice komandira PS Gornji Vakuf- Uskoplje

Jelena Šarić, jedna od najmlađih policijskih službenica u činu inspektora: Trnovit put do pozicije zamjenice komandira PS Gornji Vakuf- Uskoplje

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / četvrtak, 09 Maj 2019 12:37

Jelena Šarić   iz Gornjeg Vakufa- Uskoplja je jedna od  nekoliko žena na  poziciji rukovodećeg službenika u policiji na području Srednjobosanskog kantona. Već više od četiri godine radi na poziciji zamjenice komandira Policijske stanice Gornji Vakuf- Uskoplje  i nadgleda rad i kontrolu 46 policijskih službenika u toj stanici. Nakon završenog studija kriminalistike na Univerzitetu u Sarajevu, sa 25 godina se kao mlađi inspektor prijavljuje na Policijsku akademiju, te nakon toga počinje raditi u MUP- u SBK u sektoru kriminalističke policije.

- Imala sam jako trnovit put dok sam došla do ove pozicije, čekala sam na posao skoro dvije godine, a u sektoru kriminalističke policije sam  zajedno sa svojim kolegama radila najteže slučajeve  na terenu, nagledala sam se svega, ali mogu da kažem da je vrijedilo, i da sam kroz taj sektor stekla najviše iskustva- kazala je Šarić.

U 31-oj godini je aplicirala na poziciju na kojoj je sada,i već petu godinu obavlja djelatnost kontrole rada policijskih službenika, te je i jedna od najmlađih policijskih službenica u ovom činu na području SBK. U međuvremenu je  Jelena završila i magistarski studij, te postala magistrica kriminologije. Iako je prošla kroz težak period i gubitak roditelja u kratkom periodu, neposredno nakon dobijanja čina, ona je iz toga izašla još jača i upornija u svom poslu.

- Odnos kolega prema meni je od samog početka jako profesionalan i kolegijalan, i od strane šefova i od kolega. Nisam imala nikakvu zamjerku niti sam dovedena u nezgodnu situaciju na bilo kojoj osnovi, iako to brine većinu mladih žena koje privlači poziv policajca- naglašava ona.

Uniforma policajca, kaže Jelena, nosi veliku odgovornost, i ona sa svojim kolegama služi kao aparat koji mora realno i objektivno sagledati svaku situaciju, i u skladu s tim reagovati. Njen posao iziskuje puno truda, rada i profesionalizma, pa je ona silom prilika žrtvovala svoj privatni život  za karijeru, mada namjerava napredovati i na tom planu.

- Trudim se biti ogledalo svojim službenicima, jer kako će oni biti profesionalni, ako to nisam ja. Želim im biti dobar primjer kako se ponašati ljudski i s poštovanjem prema svim građanima i dokazati da mi nismo tu samo kao organi gonjenja, nego kao i organi koji štite svoje građane.

Policijska stanica Gornji Vakuf- Uskoplje se bavi stvaranjem i očuvanjem sigurnog ambijenta za građane i njihovu imovinu, i u skladu s tim provodi niz preventivnih mjera i radnji na suzbijanju nasilja na području ove općine, te zaštiti žrtava nasilja, te suzbijanju opojnih droga i  narkomanije.

Autor

Naila Čaušević

Naila Čaušević

naila.muratspahic@gmail.com

Please publish modules in offcanvas position.