UPOZORENJE IZ MUP-a SBK: Zbog sve češćih požara

UPOZORENJE IZ MUP-a SBK: Zbog sve češćih požara

By / Srednjobosanski kanton / srijeda, 18 Mart 2020 12:40

Obavještavaju se građani da je u proteklom periodu prijavljeno nekoliko požara, a najčešči su oni koji su uzrokovani paljenjem korova na njivama i drugim površinama, koji nerijetko se prenesu i na šumska područja. Takvi požari obično za posljedicu imaju veliku materijalnu štetu koja se ogleda kroz uništavanje šuma na većim površinama, ali i voćnjaka. Materijalne štete su evidentne i na stambenim i pomoćnim objektima, posebno u ruralnim područjima.

Shodno navedenom, apelujemo na građane da obrate pažnju na paljenje vatre u blizini navedenih područja, a posebno u vrijeme jakog vjetra koji omogućuje brzo širenje požara, što u mnogome otežava njegovo gašenje.

Također, upozoravamo da će službenici policije, u saradnji sa drugim institucijama,  u narednom periodu preduzimati intenzivne mjere i radnje na otkrivanju i sankcionisanju osoba koje paljenjem korova i drugih lako zapaljivih materija u prirodi izazivaju opću opasnost za ljude i imovinu. U Krivičnom zakonom Federacije Bosne i Hercegovine za ovo krivično djelo  propisana je kazna zatvora u trajanju od 3 mjeseca do 3 godine.

Molimo građane da uvaže naše apele i upozorenja i da se istih pridržavaju, te u slučaju da primjete požare to odmah prijave najbližoj policijskoj stanici na broj telefona 122, ili vatrogasnoj jedinici na broj 123.

Oznake

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.