Foto: Naila Čaušević Foto: Naila Čaušević

FOTO: Izvršena dezinfekcija naselja Voljice i Trnovača

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / subota, 04 April 2020 17:43

Jedan od brojnih klastera korona virusa na području Bosne i Hercegovine, je i onaj na području Gornjeg Vakufa- Uskoplja. Podsjećamo, prvozaraženi u ovom klasteru je preminuo, te je testiran nakon smrti. Nakon toga, virus se proširio u dva naselja, u naselje Voljice i naselje Trnovača. Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona je već preduzeo mjere sprječavanja širenja virusa u ovim naseljima, te je danas izvršena dezinfekcija ova dva naselja. Urađena je dezinfekcija puta, javnog prostora, prostora oko kuća, te mjesne džamije.

-              Mi ćemo danas iskoristiti priliku da ekipe Zavoda za javno zdravstvo posjete ova naselja, te urade dezinfekciju ovih naselja. Uradit ćemo cjelokupni prostor Voljica i spustit ćemo se niže do naselja Trnovača gdje ćemo također uraditi dezinfekciju.- kazao je dr. Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a.

Do trenutka pisanja ovog teksta, broj zaraženih na području Srednjobosanskog kantona je iznosio 21, dok je jedna osoba preminula. Na području Gornjeg Vakufa- Uskoplja je zaraženo 9 osoba, s tim što je jedna osoba preminula, te je osam osoba aktivno pozitivnih.

-              Ako govorimo o prostoru cijelog kantona, onda možemo reći da smo poprilično  dobro uspjeli usporiti epidemiju korona virusa, koji se pojavio na području Bosne i Hercegovine. Većina općina na prostoru kantona je i dalje netaknuta, pozitivne bilježimo u Novom Travniku, Vitezu, Gornjem Vakufu- Uskoplju, i prvi slučaj je zabilježen u Bugojnu. Preduzimaju se veoma intenzivne mjere na otkrivanju svih kontakata zaraženih. Važno je da prepoznamo sve te ljude, i da dobijemo informacije ko je sve kontaktirao s tim ljudima.

Na području ovog kantona obezbijeđeno je 200 kreveta za liječenje oboljelih u bolničkim uslovima, a pored toga je obezbijeđeno još 1000 kreveta u izolatorijima širom kantona, koji su pripremljeni  za svaki slučaj.

-              Od svih zarađenih osoba na prostoru našeg kantona, imamo samo jednog na bolničkom liječenju , i to osoba iz Gornjeg Vakufa- Uskoplja. Po zadnjim informacijama, situacija je nepromjenjena, on je stabilan i  miran, bez potrebe za nekom intenzivnom njegom.- kazao je dr. Karakaš.

Autor

Naila Čaušević

Naila Čaušević

naila.muratspahic@gmail.com

Please publish modules in offcanvas position.