Samel ef. Smajić, imam u naselju Pridvorci: Obilazite starije, neka znaju da nisu sami

Samel ef. Smajić, imam u naselju Pridvorci: Obilazite starije, neka znaju da nisu sami

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / utorak, 14 April 2020 19:42

Samel Smajić, 40-godišnji imam na službi u gornjevakufskom naselju Pridvorci svoju dobronamjernost i humanost ne prestaje pokazivati od početka pandemije koronavirusa. Otkako je donesena naredba Federalnog štaba Civilne zaštite o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijima od 65 godina, on stoji na usluzi mještanima naselja Pridvorci za sve što im je potrebno.

-              Pomažem svojim džematlijama za sve što im je potrebno, kada je u pitanju dostava lijekova, nazovem Gradsku apoteku, oni po policijskim službenicima pošalju do mene i onda ja podijelim mještanima. Ako im treba namirnica ili platiti račune, ja odem i donesem im. Ko ima plati, ko nema iznađemo neka sredstva od donacija iz inostranstva i mi to riješimo. Također smo napravili konekciju sa našim stanovništvom koje se nalaze u dijaspori prvenstveno u zemljama Skandinavije i u SAD-u. Oni su upoznati sa našom situacijom i spremni su da nam pomognu u svim vrstama pomoći koja nam bude potrebna. U džematu smo podijelili zaštitnu opremu, radimo na tome da svako ima ono sto mu je potrebno, posebno stariji i iznemogli- kaže efendija Smajić.

Navodi da ima punu podršku od Medžlisa islamske zajednice Gornji Vakuf i glavnog imama Hidajeta ef. Polovine, Domazdravlja Gornji Vakuf, Gradske apoteke i Policijske stanice Gornji Vakuf, te svojih džematija koji mu svesrdno pomažu.

-              Glavni imam mi daje veliku moralnu i normativnu podršku, to mi je naročito važno kada sam u dilemi oko nekih vjerskih i pravnih propisa, kako postupiti...Podstiče me i ostale imame da stojimo na raspolaganju svojim džematlijama i olakšamo im koliko god smo to u mogućnosti- dodaje on.

Iako je porodičan čovjek i ima troje djece, većinu vremena ne provodi u izolaciji sa porodicom, nego obilazi mještane, provjeri u kakvom su stanju i oraspoloži ih.

-              Nazovu me pa mi kažu „nisam efendija, nimalo dobro“, a ja odmah idem da vidim šta je, ljudi su zatvoreni, padaju u depresiju, koliko im je potrebna materijalna pomoć, toliko im treba topla riječ i razgovor. Budite na usluzi starijima, obilazite ih, nek znaju da nisu sami- poručuje Samel efendija Smajić.

Voli reći da ima više obaveza, nego što je to u normalnim okolnostima, jer pored svih humanitarnih aktivnosti održava i online mektebsku nastavu.

Autor

Naila Čaušević

Naila Čaušević

naila.muratspahic@gmail.com

Please publish modules in offcanvas position.