Salih Gafić ispred kamenog zida Gafića džamije koji je finansirao i koji će Božjom voljom trajati 100 godina (Foto: Aid G.) Salih Gafić ispred kamenog zida Gafića džamije koji je finansirao i koji će Božjom voljom trajati 100 godina (Foto: Aid G.)

FOTO: Salih Gafić, ugledni gornjevakufski vakif koji nadahnjuje buduće generacije dobrotvora

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / nedjelja, 24 Maj 2020 08:44

Bajram je pravo vrijeme da se sjetimo vakifa, dobrotvora koji svoju imovinu i znanje nesebično troše u ime Allaha, za potrebe zajednice. Gornji Vakuf je i nastao kao čin uvakufljena imovine njegovog osnivača Mehmed-bega Stočanina.

Kroz historiju ovaj grad je imao svoje dobrotvore, a jedan od onih koji njeguje emanet Mehmed-bega Stočanina je hadžija Salih Gafić. On je mubarek mjesec Ramazan iskoristio da završi ograđivanje lokalnog greblja. Naime, vakif Salih Gafić je prošle godine ogradio 150 metara greblja, a ovim zadnjim projektom je završio ograđivanje preostalih 116 metara.

U razgovoru za GornjiVakuf.com hadžija Gafić kaže da na ovaj način želi u lokalnu zajednicu vratiti dio imetka koji mu Allah daje.

- Greblja su ogledalo svake zajednice. Ona moraju biti uredna i održavana. Najbolji način da iskažemo svoju humanost je da brinemo o grebljima u kojima su naši najmiliji i naše komšije", odgovara hadžija Salih Gafić na naše pitanje otkud baš da tolika sredstva izdvaja za greblja.

Nije samo ograđivanje greblje projekt koji je svojoj zajednici poklonio hadžija Salih Gafić, jedan od najvećih živućih vakifa u Bosni i Hercegovini.

Za objektiv našeg fotoreportera ponosno pozira ispred ograde Gafića džamije. Riječ je o kamenoj ogradi u koju nisu šteđena sredstva, koja će uz Božju pomoć izdržati sto godina.

I sad se u Gornjem Vakufu prepričava događaj iz Mehmed-begove džamije. Hadžija Gafić je donirao novu prostirku za centralnu gornjevakufaku džamiju, jednu od onih koje su u većini bosanskohercegovačkih džamija. Nakon što je klanjao namaz, odmah je kontaktirao dobavljača tepiha da preko ove prostirke stave još jednu istu. "Moje džematlije moraju imati najbolji ugođaj za molitvu u državi", rekao je tom prilikom ovaj dobrotvor.

Doprinos lokalnoj zajednici koji daje hadžija Salih Gafić prepoznat je od muftijstva Travnik, te je on prije dvije godine dobio vakufnamu za najvećeg vakifa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Hadžija Salih Gafić i dalje nastavlja trošiti svoja sredstva i vrijeme na Allahovom putu. Njegova je želja da njegov put izdvajanja, put koji je na ovim prostorima trasirao osnivač Mehmed-beg Stočanin, bude nastavljen i od budućih pokoljenja.

Aid G./GornjiVakuf.com

Oznake

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.