Bosna i Hercegovina postaje zemlja duhova, neminovan demografski slom

Bosna i Hercegovina postaje zemlja duhova, neminovan demografski slom

By / Bosna i Hercegovina / utorak, 08 Decembar 2020 14:22

BOSNI i Hercegovini prijeti demografski slom ako se nastave sadašnji trendovi iseljavanja i ubrzano starenje populacije, a po realističnim procjenama 2070. moglo bi u BiH živjeti samo 1,5 milijuna ljudi, prema u utorak predstavljenoj analizi UN-ove agencije.

Dokument pod nazivom "Analiza stanja stanovništva BiH i projekcija za razdoblje od 2020. do 2070. godine" izradio je Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA), a demografski stručnjaci s Karlovog sveučilišta u Pragu izradili su različite projekcije o tome što BiH čeka sljedećih pola stoljeća ako drastično ne promijeni populacijsku i razvojnu politiku.

U protekla dva i pol desetljeća BiH je zbog rata, ali i migracija, već osjetila znatno smanjenje broja stanovnika jer ih je na popisu iz 1991. bilo gotovo 4,2 milijuna, a na popisu iz 2013. samo 3,5 milijuna. Međutim, procjenjuje se da je i ta brojka bila prevelika i stvarni je broj stanovnika 2013. bio bliži tri milijuna jer je popisano puno onih koji u zemlji samo imaju kuće ili stanove, a novi život već su počeli u inozemstvu.

Prema najoptimističnijem scenariju 2070. će tu živjeti 2,5 milijuna ljudi

Sada je, prema najoptimističnijem scenariju, 2070. godina trenutak u kojemu će u BiH živjeti najviše 2,5 milijuna ljudi, a scenarij koji demografi drže najrealističnijim predviđa demografski slom - da će BiH imati samo milijun i pol ljudi.

Ingrid Macdonald, predstavnica UN-a u BiH, kazala je da je jasno da Bosna i Hercegovina ubrzano ostaje bez ljudskih resursa bez kojih ne može biti ni oporavka od sadašnje situacije prouzročene pandemijom, ali ni dugoročne razvojne perspektive.

"Sve se manje djece rađa, a sve više ljudi odlazi. To je uznemirujući trend i konkretne mjere da bi se to zaustavilo potrebne su odmah", kazala je Macdonald.

Stopa prirodnog prirasta stalno opada

Provedene analize pokazale su da prosječna stopa prirodnog priraštaja u BiH konstantno opada jer je od 1981. do 1990. bila 1 posto, a sada je -0,14 uz stopu fertiliteta od 1,28 prema rezultatima popisa iz 2013. godine. To znači da se ne osigurava ni prosta reprodukcija stanovništva i po tim pokazateljima BiH je na samom dnu regije.

Procjenjuje se da će 2020. najmanje 23 tisuće stanovnika BiH emigrirati iz te zemlje, a oni će u tisućama nastaviti odlaziti i u godinama koje dolaze.

Nastave li se sadašnji demografski trendovi do 2070. godine, gotovo polovica stanovništva BiH bit će starija od 65 godina.

Index.hr

Oznake

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.