NAJAVA: 49. teatarski festival BiH FEDRA 2021

NAJAVA: 49. teatarski festival BiH FEDRA 2021

By / Srednjobosanski kanton / četvrtak, 01 Juli 2021 08:05

Amaterska pozorišta iz Banja Luke, Bugojna, Trebinja, Visokog, Laktaša i Živinica će u Bugojnu od 13. do 19. jula 2021. godine prikazati svoja ovogodišnja ostvarenja i takmičiti se na 49. Teatarskom festivalu BiH FEDRA.

Teatarski festival BiH FEDRA je državni i najznačajniji festival amaterskih teatara u BiH, s ciljem da u domaćinskoj atmosferi omogući najboljim amaterskim teatrima iz BiH druženje u Bugojnu, afirmisanje svog stvaralaštva i razvijanje teatarskih vještina, te da im se stvore preduslovi za međunarodnu saradnju sa sličnim festivalima. Svake godine pruža presjek i domete teatarskog amaterizma u BiH kroz kvalitetan takmičarski i prateći program.

Ove godine je u takmičarskoj selekciji sedam predstava: "Mali Agaton" (DIS Pozorište mladih Banja Luka), "Svi moji dijelovi" (Pozorište mladih EKO ART Bugojno), "Siromašni romeo" (Kulturna scena Male Stvari Trebinje), "Noć bogova" (Teatar Total Visoko), "Milion i po" (Amaterski dramski studio Daske Laktaši), "Bosanski špijun" (Gradsko pozorište Živinice) i "Kerovi" (Teatar Fedra Bugojno).

Također, ove godine će se realizovati dramske radionice koje će voditi glumica Slađana Zrnić. Na umjetničkoj prizmi festivala tradicionalno rade i učestvuju eminentni profesionalci domaće pozorišne scene. Selektor ovogodišnjeg festivala je Sead Đulić (režiser i dramski pedagog, Mostarski teatar mladih), a žiri čine: Slađana Zrnić (Narodno pozorište Republike Srpske), Dženita Imamović Omerović (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo) i Miro Barnjak (Hrvatsko narodno kazalište Mostar).

Na Festivalu je do sada izvedeno 550 predstava, učestvovalo više od 10.500 pozorišnih djelatnika iz BiH i okruženja i predstave posjetilo više od 160 hiljada gledalaca.

Kao i prethodne godine, obavezno je poštivanje svih epidemioloških mjera, kako bi Festival protekao u najboljem redu. Festival je moguće pratiti na Facebooku i Instagramu.

Program Kopiraj

PLAKAT SPONZORI PRINT Kopiraj

Oznake

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.